Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 12. 2017. 15:22 >> 15:06

MINISTARSTVO GREEN HOME-U

Korišćenje obnovljivih izvora uz očuvanje sredine

Ministarstvo ekonomije, kako do sada, tako i ubuduće, riješeno je u namjeri da promovisanje i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u potpunosti bude u duhu osnovne namjere tog razvojnog programa – očuvanja životne sredine, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Reagujući na stavove NVO "Green home" iz Ministarstva ekonomije su kazali da su se zaključci sa sastanka predstavnika tog resora i Montenegro biznis alijanse (MBA) krajem prošlog mjeseca odnosili na podršku izgradnji mikro a ne malih hidroelektrana, a sami sastanak je kako su kazali, neposredna posljedica namjere da dalji razvoj ove oblasti bude zasnovan na širokom konsultativnom procesu sa svim zainteresovanim stranama.

"Ministarstvo ekonomije, kako do sada, tako i ubuduće, riješeno je u namjeri da promovisanje i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije u potpunosti bude u duhu osnovne namjere tog razvojnog programa – očuvanja životne sredine", ističi iz ministarstva.

Podsjećaju da su početkom godine obustavili prijem novih zahtjeva koji se odnose na izgradnju malih hidroelektrana i ta obustava je još uvijek na snazi, što je kako su kazali, činjenica koja pokazuje da kritike NVO "Green Home" nijesu opravdane.

"Budući da su mikro hidroelektrane elektrane snage do 100 kW, uz relativno mala ulaganja, za koje nije potrebna izgradnja posebno složene infrastrukture, koje se po pravilu stavljaju u funkciju sopstvenih potreba domaćinstva i za koje se ne daje bilo kakva podsticajna cijena, uočeno je veliko interesovanje domaćinstava sa sjevera države za mogućnosti njihove izgradnje. Slijedeći inicijativu iz Zajednice opština, Ministarstvo ekonomije i MBA su načelno podržali pokretanje takvih projekata koji su u Crnoj Gori u samom začetku", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva ističu da inicijativu ni u kom slučaju ne treba vezivati za program izgradnje malih hidroelektrana, snage od 100kW do 10MW, za čiju izgradnju, kako navode, jeste potrebna dozvola kako Ministarstva ekonomije, tako i drugih nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou.  Dodaju da te elektrane nijesu bile tema sastanka čije zaključke NVO "Green Home" kritikuje.

"Ministarstvo ekonomije ponavlja svoje bezbroj puta izrečene stavove po pitanju realizacije projekata izgradnje malih hidroelektrana: izgradnja svake mHE na području sjevera Crne Gore pratile su jasne procedure koje podrazumijevaju sprovođenje javnih rasprava i izdavanje niza potrebnih dozvola, uz zahtjev prema investitorima za striktno poštovanje obaveze očuvanja životne sredine", kazali su iz ministartva.

Upravo konsultacijama sa NVO sektorom, u ovom slučaju sa MBA, Ministarstvo ekonomije pokazuje spremnost za saradnju javnog i privatnog sektora u cilju iznalaženja najboljih rješenja.

"Vjerujući da zajednički cilj svih nas jeste valorizacija prirodnih resursa uz očuvanje životne sredine, ostajemo otvoreni za direktnu i otvorenu diskusiju na ovu temu u prostorijama ministarstva", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније