Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

08. 12. 2017. 08:12 >> 07:41
1

INSPEKCIJA

Zapošljavali nestručne i bez konkursa

Od početka godine do 1. novembra Prosvjetna inspekcija je izvršila 347 inspekcijskih pregleda, u toku kojih je utvrdila 113 nepravilnosti, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na zastupljenost nestručnog kadra, zapošljavanje nastavnika, do 30 dana, bez raspisivanja konkursa, zatim bez položenog stručnog ispita i licence za rad, kao i bez sporazuma o dopuni norme časova i o preuzimanju nastavnika.

Inspektori su određene nepravilnosti konstatovali i na crnogorskom Univerzitetu, ali i na privatnim univerzitetima.

"Utvrđene nepravilnosti se odnose i na zapošljavanje nastavnika na Univerzitetu Crne Gore raspisivanjem internih i eksternih oglasa, neposjedovanje valjanog dokaza o stručnoj spremi nastavnika u personalnom dosijeu, podjelu predmeta na nastavnike i razredna starješinstva, upis, prepis i ispis studenata, ocjenjivanje učenika i studenata i izdavanje javnih isprava, prava djece, učenika i studenata, upotrebu udžbenika stranog jezika koje nije odobrio Nacionalni savjet", saopšteno je Dnevnim novinama iz uprave.

Neregularnosti su se, takođe, odnosile i na prava nastavnog i drugog osoblja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, na neispunjavanje osnovnoškolske obaveze, zatim, postupak polaganja popravnog ispita po prigovoru, polaganje razrednog ispita učenika.

"Zatim, naplatu školarine i drugih naknada učenicima i studentima, vjerodostojnost javnih isprava koje izdaju ustanove obrazovanja i vaspitanja, obavljanje pripravničkog staža i stručnog osposobljavanja nastavnika, polaganje stručnog ispita nastavnika, rad organa upravljanja i rukovođenja u ustanovama obrazovanja i vaspitanja", navode u Uprave.

Kako ističu, zabilježen je i rad neregistrovanih pravnih i fizičkih lica koja se bave radom sa djecom i učenicima i vođenje propisane evidencije i dokumentacije u ustanovama.

Uprava za inspekcijske poslove je na osnovu zahtjeva Ministarstva prosvjete vršila kontrolu privatnih ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Inspektori su tokom tih kontrola Univerzitetu Mediteran iz Podgorice (organizacionim jedinicama: Pravni fakultet; Fakultet za turizam, MTS i Fakultet za poslovne studije, MBS) naložili da u datom roku obezbijedi dopunu licence.

"U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora i dostavila kopiju Rješenja o izdavanju licence navedenom Univerzitetu, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari. Takođe, Univerzitetu Mediteran iz Podgorice, (organizaciona jedinica: Fakultet za informacione tehnologije) ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na Statut, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Univerziteta i angažovanje saradnice u nastavi, te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari", napominju u Upravi.

Što se tiče Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, inspekcija je utvrdila sporno vođenje evidencije o izdatim diplomama.

"Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi ukazano je na nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje evidencije o izdatim diplomama i vođenje Matične knjige studenata, te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari", kazali su u UIP.

Fakultetu za biznis i turizam u Budvi ukazano je na nepravilnosti po pitanju opštih akata.

"Fakultetu za biznis i turizam u Budvi ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na opšta akta Fakulteta i nastavno osoblje te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari", dodaju u Upravi.

Organizacionoj jedinici – Fakultetu za strane jezike, Univerziteta Mediteran ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Univerziteta i vođenje Matične knjige, te dat rok za njihovo otklanjanje.

"U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari", saopštili su iz UIP.

Takođe, na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran utvrđene su neregularnosti koje su se odnosile na kašnjenje raspisivanja konkursa.

"Organizacionoj jedinici – Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran ukazano je na nepravilnosti koje su se odnosile na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Univerziteta i postupak izbora u akademska zvanja (zbog kašnjenja raspisivanja konkursa), te dat rok za njihovo otklanjanje. U ostavljenom roku ustanova je postupila po ukazivanju inspektora, tako da je obustavljen postupak u ovoj upravnoj stvari", rekli su u Upravi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније