Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 12. 2017. 14:16 >> 13:59
1

SIMOVIĆ PORUČIO

Kuća voća i fabrika vode u Andrijevici

Stvorene su sve pretpostavke za početak gradnje "Kuće voća" u Andrijevici čime će se doprinijeti daljem razvoju tog područja i sjevera a značajan doprinos u tom pravcu daće i nova fabrika za flaširanje vode sa izvorišta "Ledeni izvor", Sjenožita, za koju je danas potpisan ugovor o koncesiji, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

"I danas smo zajedno. U Andrijevici, sa domaćinom – predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima, sa vrijednim proizvođačima i preduzetnicima. I danas nas je okupila težnja ka napretku i projekti koje ćemo zajedno realizovati. Ovo su dobre vijesti koje nas posebno raduju, jer doprinose razvoju sjevera i donose nova radna mjesta", ocijenio je Simović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Vlada Crne Gore će zgradnju "Kuće voća", investiciju vrijednu 1,33 miliona eura, finansirati sredstvima kapitalnog budžeta, iz koga je za ovu namjenu u 2018. godini opredijeljeno 510 hiljada eura.

"Objekat će graditi firma 'Neimar inženjering' iz Podgorice, koja je nedavno izabrana kao najbolji ponuđač na tenderu, a odabrano idejno arhitektonsko – urbanističko rješenje 'Kuće voća' predstavili su danas u Andrijevici predstavnici firme "Arhing inžinjering", saopšteno je iz ministarstva.

Simović je, kako mavode, kazao da će to biti - kuća svih voćara, sakupljača i berača jedinstvenih darova prirode ovoga kraja.

"Kuća voća biće mjesto sastajanja, razgovora i dogovora, mjesto na kome će proizvođači usvajati nova znanja i na kome će se moći snabdjeti neophodnim repromaterijalom i mjesto koje će svojim savremenim prerađivačkim i skladišnim kapacitetima omogućiti da se sačuva i oplemeni rad vrijednih voćara i sakupljača", kazao je Simović.

On je ocijenio da će "Kuća voća" biti skladno uklopljena u prirodni ambijent, a da posebnu simboliku ima prenamjena nekadašnjih vojnih u privredne objekte od šireg značaja. Podsjetio je u tom smislu na sličan projekat u oblasti poljoprivrede, iz 2007. godine, kojim je Crna Gora postala bogatija za jedan od najvećih i najsavremenijih vinskih podruma u Evropi – Šipčanik "koji danas predstavlja mjesto koje ne ostavlja ravnodušnim ni najizbirljivije i najzahtjevnije posjetioce iz cijelog svijeta".

"Siguran sam da će ovako koncipirana "Kuća voća" imati i turistički značaj i da će svojom ponudom obogatiti turističku razglednicu Andrijevice i ovoga kraja. Spoj poljoprivrede i turizma, svakako, predstavlja jednu od komparativnih prednosti Crne Gore, i značajnu mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda – "izvozom na kućnom pragu", poručio je Simović.

Projekat će, kako je istakao, doprinijeti dostizanju standarda konkurentnosti, kvaliteta i bezbjednosti hrane, koji su neophodni za održiv nastup na sve zahtjevnijem tržištu.

Realizacija drugog projekta – izgradnja fabrike za flaširanje vode sa izvorišta "Ledeni izvor" – Sjenožeta, u podnožju planine Komovi, na nadmorskoj visini od 1200m, znači valorizaciju izdašnih vodnih potencijala Andrijevice i donosi nova radna mjesta, kazao je Simović nakon potpisivanja ugovora o koncesiji sa predstavnikom koncesionara preduzeća "Vila Mir" DOO iz Kotora.

"Ugovor o koncesiji je potpisan na 25 godina, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi više od milion eura. Prema investicionom programu, u ovoj fabrici će biti otvorena 24 nova radna mjesta", saopšteno je iz ministarstva.

Simović je ovom prilikom ukazao na dva ključna pitanja i izazova u oblasti flaširanja voda: kako supstituisati godišnji uvoz flaširane vode od skoro 9 miliona eura i kako povećati izvoz na regionalna i šira tržišta.

"Obaveze i odgovornosti su zajedničke, prije svega, privrednih subjekata i njihovih asocijacija, ali i državnih institucija. Država je dala koncesije, da bi se one koristile. Da bi se na bazi tog datog prava valorizovao taj prirodni resurs, stvorila nova vrijednost, sačuvala postojeća i otvorila nova radna mjesta, sa motivisanim zaposlenima – redovnim platama, plaćenim porezima i doprinosima, da bi se državi platila koncesiona naknada i porez, obogatila ponuda sa domaćim brendovima u našim marketima, na našim aerodromima, u našim hotelima, kao i izvezli značajni kontingenti", kazao je Simović.

Simović je poručio svim koncesionarima sa kojima je potpisan ugovor o koncesiji, a koji nijesu ispunili koncesione obaveze i gdje su već uveliko istekli rokovi za pribavljanje koncesionih akata i ne obavljaju koncesionu djelatnost u skladu sa ugovorima, "da će veoma brzo ti ugovori biti preispitani".

"Već smo ih pozvali da dostave precizne dinamičke planove realizacije. U toku je analiza izjašnjenja po svakom ugovoru, gdje će se na osnovu dosadašnjih ulaganja i dodatnih argumenata koje su iznijeli koncesionari odlučiti o produženju ili o pokretanju postupka raskida ugovora", kazao je Simović.

Za projekte koji su danas predstavljeni u Andrijevici, zajedno sa budućim razvojnim projektima koji se planiraju, potpredsjednik Vlade je izrazio uvjerenje da će doprinijeti ostvarenju konačnog cilja – unapređenju kvaliteta života stanovnika Andrijevice i sjevera Crne Gore.

"Ukupni rezultati koje smo postigli realizacijom ekonomske politike, daju nam za pravo da budemo optimisti", zaključio je Simović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније