Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

10. 12. 2017. 20:05 >> 19:37

PRVO U CRNOJ GORI

Vuk nastavlja napredak u Odjeljenju 27

U Nikšicu će početkom naredne godine zvančno krenuti sa radom Odjeljenje 27 plus. Radi se o prvom servisu takve vrste u Crnoj Gori. u kojem će osobe sa invaliditetom starije od 27 godina moći da nastave boravak budući da evropske regulative ne dozvoljavaju zajednički boravak djece sa smetnajma u razvoju i starijih osoba.

Nikšićanin Vuk Božović ima Daunov sindrom. Korisnik je Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju od osnivanja 2010. Znanja i vještine koje je stekao u Centru premašila su sva očekivanja njegovog oca Velibora.

"On se odlično socijalizovao. Sam je naučio da jede, da se obuje, obuče, stekao je rutinu, motoriku, oni ovdje imaju jedan odličan tim", istakao je Velibor.

Vuk naredne godine postaje punoljetan, a peporuke UNICEF-a jasno ističu potrebu da se razdvoje djeca sa sametnjama u razvoju od odraslih. To će značiti i njegov prelazak u novootvoreno odljeljenje 27 plus na Duklu, prvo takve vrste u Crnoj Gori.

"Sada ćemo biti u prilici da to ispoštujemo, da u ustanovama socijalne i dječije zaštite ne mogu boraviti djeca i odrasli, podrazumjeva se do 18 godina. Znači mi cemo sukcesivno izmjestiti sve 18 plus, a za početak idemo 24 plus", istakla je za TVCG direktorica Dnevnog centra Radojka Koprivica.

Za početak desetak korisnika sa kojima će raditi šest zaposlenih. Pravo na boravak imaće bivši i sadašnji korisnici Centra, a akcenat če biti stavljen na sport i razvijanje radnih vještina, na čmu se već uveliko radi i u Dnevnom centru.

 

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније