Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 12. 2017. 13:52 >> 15:35

NUHODŽIĆ OCIJENIO

U borbi protiv korupcije potrebno partnerstvo

Korupcija je ozbiljan problem i ako se u kontinuitetu ne suzbija, razara temeljne vrijednosti društva, rekao je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, na otvaranju 11. Nacionalne antikorupcijske konferencije.

 

„U rješavanju prolema na koji nije imuna ni jedna država, pa ni Crna Gora, trebaju biti uključeni svi segmenti društva i djelovati proaktivno i sinhronizovano“, smatra Nuhodžić.

On je kazao da državne institucija nose najveću odgovornost u borbi protiiv korupcije i napomenuo da je Vlada borbu protiv korupcije postavila kao jedan od najvažnijih prioriteta.

„Danas možemo saopštiti da smo na tom planu napravili kvalitetne pomake“, dodao je Nuhodžić.

On je podsjetio da je u Evropska komisija (EK) u radnom dokumentu konstatovala da je Crna Gora postigla početni bilans rezultata u borbi protiv korupije.

„Može se zaključiti da smo ostvarili značajan napredak i takva ocjena je data na osnovu postignutih rezultata u istragama i konačnim presudama“, rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, sve primjedbe EK koje ukazuju na slabosti sa kojim se Crna Gora suočava na putu ka EU Vlada čita kao dobronamjerne i konstuktivne.

On smatra da je u borbi protiv korupcije potrebno novo partnerstvo zasnovano na povjerenju cjelokupne zajednice, institucija medija i građana.

Nuhodžić je kazao da se treba vjerovati državnim institucijama i što nije dobro predlozima sugestijama i argumentovanom kritikom popraviti.

„Ovakvim odnosom ćemo pomoći da institucije budu još efikasnije i odgovornije. Ovo je izazov koji možemo savladati zajedno ali svako u skladu sa svojim nadležnostima“, poručio je Nuhodžić.

"Potrebne jake institucije"

Ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da korupcija cvjeta kada nema dovoljno transparentnosti i kada se donose odluke u tajnosti.

„Ona uništava institucije. Ovdje vladavina prava stupa na scenu. Trebaju nam jake institucije i politike koje se otvoreno sprovode“, kazao je Orav.

On je poručio da je u toj borbi potrebno okruženje koje podstiče novinare i građane da govore o korupciji, bez bilo kakvog straha.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret En Uehara kazala je da je Crna Gora već preduzela ključne korake u razvoju djelotvornog i efikasnog okvira za borbu portiv korupcije.

Ona je podsjetila da je Crna Gora uspostavila čvrst zakonodavni i institucionalni okvir usvajanjem novih zakona i osnivanjem Specijalnog državnog tužilaštva i ASK-a.

„Crna Gora je prešla ogroman putu posebno u dijelu tužilačkih napora i vjerujem da su ova postignuća samo početka i da mora i može ostvariti dalji napredak“, ocijenila je Uehara.

Ona je kazala da su operacije oduzimanja imovine stečene protiv zakonitom djelatnošću klučni insturmenti u borbi portiv korupcije i organizovno gkriminala.

„Tako da novi zakoni kao što je Zakon o oduzimanju imovinskih koristi stečenih kriminalnom djelatnošću mora istinski da se korsiti kako bi se crnogorskom narodu vratila ukradena imovina“, poručila je Uehara.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp, kazala je da se korupcija mora prevazići ukoliko se želi obezbijediti prosperitet i pristup pravdi svim građanima.

„Korupcija traži investicije, rast i pravdu. Može da podrije našu bezbjednost u vezi sa organizovanim kriminalom i širenje raznih ideologija i ekstremizma“, navela je Kemp.

Ona je kazala da ljudi često plaćaju mito da bi dobili određene javne usluge.

„Ako je ne vidite ne znači da nije tu. Korupija može da lako inficira, izgleda nevino na početku ali tu se nude razne usluge u zamjenu za korupciju“, dodala je Kemp.

Prema njenim riječima, svaki čin korupcije uništava društvo i ona treba stalnu pažnju novinara političara i građana.

Konferenciju je organizovao MANS uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Britanske i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

"Zabrinjavajući koraci unazad"

Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović, Marković kazala je da su crnogorske institucije napravile zabrinjavajuće korake unazad kada je u pitanju borba protiv korupcije.

„Borbu protiv korupcije pretvaraju u politički bič za disciplinovanje neistomišljenika“, rekla je Ćalović Marković.

Ona je ocijenila da je parlament, umjesto usaglašavanja sa evropskim standardima, nizom zakona smanjio mogućnost za otkrivanje korupcije.

„Tako je bez učešća javnosti izmijenio Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji je jedan od glavnih alata civilnog društva za otkrivanje korupcije“, dodala je Ćalović Marković.

Kako je rekla, sada institucije mogu da proglase državnom tajnom šta god im padne na pamet, bez mogućnosti da se njihove odluke preispituju pred sudovima.

Ćalović Marković je ukazala da su se ranije žalili da se ne pokreću postupci za organizovni kriminal.

„Danas je situacija još gora jer su pokrenuti postupci završeni fijaskom“, dodala je Ćalović Marković i poručila da za takve promašaje nema odgovrnosti ni u tužilaštvu ni u sudstvu.

Ona je podsjetila da nema odgovornsti ni onih koji su dozvolili da zastare slučajevi kao što su Solana i Limenka.

„Nema odgovornosti ni zbog ignorisanja korupcije na visokom nivou čiju cijenu građani i danas plaćaju“, ocijenile je Ćalović Marković navodeći slučaj KAP-a, Telekoma, Prve Banke.

Prema njenim riječima, presuđujuće presudu za korupciju nijesu donijele pravdu, niti je država zaplijenila nezakonito stečenu imovinu.

„Umjesto poruke da se zbog korupcije ide u zatvor takve presude su poslale poruku da se korupcija na visokom nivou isplati“, istakla je Ćalović Marković.

Ona je kazala da su institucije one zakone koji su popravljeni u prethodnom periodu pretvorile u suprotnost.

„Tako je Agencija za sprječavane korupcije (ASK) godinama predstavljana kao institucija koja će obezbijediti konkrente rezultate čim počne sa radom. Umjesto toga ta Agencija se danas bavi političkom čistkom nelojalnih članova u Savjetu Radio televizije Crne Gore baš kada se Javni servis oslobodio političkih okova i počeo da radi u interesu svih građana“, smatra Ćalović Marković.

Umjesto otkrivanja nezakonitog bogaćenja visokih funkcionera, kako je dodala, ASK progoni aktiviste civilnog društva i novinare.

Ćalović Marković je kazala da nadu daje velika podrška građana koji korupcije u i kriminal vide kao ključne probleme društva i snažno podržavaju proces evropskih integracija.

„Zato smo uvjereni da ova država neće skrenuti sa evropskog puta i da ćemo jednog dana sv ibiti jednaki pred zakonom a Crna Gor azmelja u kojoj je na sanzi vladavina prava“, poručila je Ćalović Marković.

 

(Prilog Biljane Rovčanin, TVCG)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније