Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio P.R. [ Mina ]

11. 12. 2017. 20:27 >> 19:59

DŽAFIĆ POZIVA

Mediji da se ujedine u borbi protiv govora mržnje

Direktor Agencije za elektronske medije, Abaz Džafić, apelovao je na medije da nađu zajednički jezik i jedinstvo u borbi protiv govora mržnje.

“Sa stanovišta regulatora, mržnja nije dozvoljena manifestacija slobode izražavanja”, saopštio je Džafić danas na javnom forumu „Prevencija zločina iz mržnje i govora mržnje: efektne institucije i nevladin (NVO) sektor".

Forum je danas u Podgorici organizovala Građanska alijansa, u saradnji sa Regionalnom kancelarijom za saradnju mladih i uz podršku Vlade Njemačke.

Kako se navodi u zaključcima foruma, zločin iz mržnje i govor mržnje je stvar svih, društvena pošast koja zahtijeva efikasnu reakciju institucija i civilnog društva, posebno imajući u vidu istoriju netrpeljivosti na ovim prostorima.

Zamjenik ambasadora Njemačke Uve Merkoter rekao je da je projekat analiziranja govora mržnje u modernim tehnologijama korak naprijed ka stvaranju časnog društva.

"I pored ogromnih benefita koje je moderna tehnologija donijela u pojedinim slučajevima omogućila i da dođe do ujedinja mržnje", naglasio je on.

Menadžer Programa za vladavinu prava i ljudskih prava Misije OEBS-a u Crnoj Gori Robert Kučarski naveo je da su mediji, mladi, institucije i organizacije vrlo važni u prevenciji govora mržnje.

Poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović poručio je da “ne možemo biti gluvi za govor mržnje u političkim kampanjama, a obraćati pažnju samo na medije”.

Edin Koljenović iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih posebno je, kako se navodi, apostrofirao da nasilna prošlost regiona opterećuje sadašnjost i budućnost mržnjom.

"Mladim ljudima treba obezbijediti susrete i atmosferu da stvaraju svoje vrijednosti na svojim, a ne tuđim iskustvima", poručio je Koljenović.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progres saopštila da je samo u ovoj godini bilo sedam napada na LGBTIQ osobe, i da je Forum progres do danas od početka godine podnio više od 200 prijava zbog govora mržnje.

Do sada, kako je rekla, nije bilo kvalifikacija zločina iz mržnje nad LGBTIQ osobama.

Samir Jaha iz NVO Mladi Romi je naglasio da su potrebne aktivnosti u kojima se romska populacija upoznaje sa radom institucija i projekti koji targetiraju zajedničke probleme Roma i većinske populacije.

Sabre Decević iz NVO Djeca Crne Gore je naglasila da čitavi tim škole treba da se uključi u prevenciju i edukaciju kada je u pitanju borba protiv govora mržnje.

Aktivistkinja Nina Nikčević iz volonterskog kluba Gimnazije "Slobodan Škerović" navela je da učenici često ne znaju da prepoznaju govor mržnje i prijave, i ocijenila da se danas više priča o toj temi.

“To je dobar trend i praksa govori da treba raditi na prevenciji i edukaciji djece, mladih i nastavnog osoblja o govoru mržnje”, smatra Nikčević.

Kako je ocijenio predstavnik VDT Podgorica Miloš Šoškića, govor mržnje je uvod u teža krivična djela, ako se ne sankcioniše na vrijeme.

Zamjenik Ombudsmana Siniša Bjeković ocijenio je da još uvijek postoji oklijevanje institucija kada treba goniti ono što je evidentno.

Jadranka Vojvodić iz Agencije za elektronske medije je naglasila da, i pored apsolutnog primata slobode govora, međunarodni standardi kažu da je govor mržnje neopravdan i da se može kazniti ukoliko se nađe u medijskim sadržajima.

Direktor Direktorata za mlade pri ministarstvu za Sport i mlade, Nenad Koprivica, smatra da su mladi ljudi najpodložniji govoru mržnje, jer se radi o najaktivnijoj i najranjivijoj društvenoj grupi kada je u pitanju ova tema.

Zato oni, kako je poručio, moraju biti u fokusu koordiniranih napora da se preventivno djeluje.

“Na javnom forumu koji će uskoro prerasti u dokumentarac koji će emitovati medij sa nacionalnom pokrivenošću, čule su se preporuke i prijedlozi konkretnih rješenja tokom diskusije kao i mogućnosti saradnje i umrežavanja institucija i organizacija radi efikasnije prevencije. Takođe, naglašena je institucionalna prevencija govora mržnje to jest zakonski okvir, praksa i primjena”, saopšteno je iz GA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније