Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 12. 2017. 21:05 >> 09:11
5

UČINAK SUDA

"Bez Haga bi bilo još gore"

Haški tribunal nije ispunio misiju pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije, ali bi bez njega situacija bila značajno gora. To su večeras ocijenili gosti emisije "Replika" koja se bavila učinkom Haškog tribunala koji uskoro, nakon 24 godine, završava rad.

21:25 Stupar je ocijenio da su Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović bili ratni zločinci.

"Bez tog trija rat nije mogao da se napravi. Svi mi znamo da su razni Arkani, Praljci itd bili instrumenti.", rekao je Stupar. 

21:16 Rastoder je ocijenio da je porazno to što, prema jednom nedavnom istraživanju, veliki broj mladih uopšte ne zna da se neki zločin dogodio na teritoriji Crne Gore, dok je trajao rat u bivšoj Jugoslaviji.

21:14 Stupar je kazao da veliki dio stanovništva u Srbiji bježi u mit da ne bi prihvatio činjenicu da su neki ljudi činili zla u ime Srbije.

21:05 Stupar je ocijenio da su SAD koje su, kako kaže, finansirale Haški tribunal, zahtijevale da Hrvatska bude osuđena u slučaju šestorice čelnika Herceg - Bosne, kao i da Srbija ne bude osuđena u slučaju Ratka Mladića.

20:42 Rastoder je ocijenio da u regionu imamo "nedovršen posao i nedovršen mir".

"Ja iskreno mislim da je značajno to što je Haški tribunal uradio, jer da nije bilo toga ne bi imali ništa", rekao je Rastoder.

20:35 Novinar Slobodan Stupar je kazao kako je region do te mjere zagađen nacionalizmom i šovinizmom, pa i fašizmom da je logično što je u ratovima bilo toliko krvi, nesreće i zločina.

"Vi imate generaciju koja je vodila rat, u Beogradu su juniori Miloševića i Šešelja, u Hrvatskoj juniori Tuđmana, dakle HDZ, u BiH je situacija nepromjenljiva odavno, u Crnoj Gori takođe nepromjenljiva. Dakle imate iste politike koje su razorile, ubijale i preseljavale.", rekao je Stupar. On je dodao da nije optimista kada je riječ o pomirenju.

20:20 Bivši novinar i političar, Rifat Rastoder, ocijenio je kako nije bilo realno da Haški tribunal sam doprinese pomirenju u regionu, nakon ratnih strahota iz devedesetih godina prošlog vijeka.

"Kad se uzme cjelina događaja na ovim prostorima, ubistvo ondašnje respektabilne države, na desetine hiljada ubijenih, stotine hiljada protjeranih i izbjeglih, onda se zaista teško može reći da je Haški tribunal ispunio misiju. Međutim, da nije bilo Haškog tribunala, da li bi imali išta od ovoga što sad imamo?. Ako ništa drugo, imamo osuđene i potvrđeno je da međunarodno pravo postoji kao opomena nekim drugim entuzijastima koji bi se pojavili.", rekao je Rastoder.  

20:10 Novinar Slobodan Stupar je ocijenio da je djelovanje Haškog tribunala bila produžena ruka politike sa pravnom argumentacijom.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније