Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

12. 12. 2017. 17:10   >>  16:46 3

KLIMATSKE PROMJENE

CG zainteresovana za uspjeh globalnih napora

Crna Gora je bezrezervno spremna da doprinese globalnoj borbi protiv klimatskih promjena, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Kako je saopšteno iz Vlade, Pažin je danas učestvovao je danas u Parizu na Samitu „Jedna planeta“, posvećenom klimatskim promjenama.

“Samit je bio prilika da, dvije godine nakon potpisivanja istorijskog Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, svjetski lideri potvrde riješenost međunarodne zajednice da ograniči uticaj klimatskih promjena i sačuva zdravu životnu sredinu za buduće generacije”, kaže se u saopštenju.

Visoki zvaničnici oko 100 zemalja svijeta i više stotina lidera iz međunarodnog javnog, poslovnog i civilnog sektora razgovarali su o novim modelima finansiranja aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena i dinamičnijem smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Na konferenciji je, kako se navodi, razgovarano i o korišćenju inovativnih rješenja radi prilagođavanja na nužne promjene, kao i o pomoći najugroženijim zemljama.

„Dolazeći iz zemlje čija je nesporna prirodna ljepota vitalni dio njenog identiteta, mi smo u Crnoj Gori izuzetno zainteresovani za uspjeh ovih globalnih napora i bezrezervno spremni da, u okviru svojih mogućnosti, ovim naporima i doprinesemo,“ kazao je Pažin.

On je podsjetio da je Crna Gora ratifikovala Pariski sporazum o klimatskim promjenama, kojim se obavezala da će smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte, kao dio borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena.

“Takav cilj smo definisali i Nacionalnom strategijom o klimatskim promjenama do 2030. godine”, dodao je Pažin.

Prema njegovim riječima, napori koje Crna Gora čini na ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma značajno doprinose uspješnoj realizaciji obaveza iz evropske agende iz ove oblasti.

„U tom smislu, očekujemo da tokom naredne godine otvorimo pregovore i u poglavlju 27 – Zaštita životne sredine, kao jednom od tehnički i finansijski najzahtjevnijih poglavlja u pristupnim pregovorima Crne Gore,“ zaključio je Pažin.

Domaćini i suorganizatori međunarodne konferencije u Parizu bili su predsjednik Francuske Emanuel Makron, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš i predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније