Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

13. 12. 2017. 10:23   >>  10:20

SAOPŠTENO IZ MINISTARSTVA

Računarski virus "Spider" i u CG

Novi računarski virus "Spider" primjećen je u Crnoj Gori, upozorili su iz Ministarstva javne uprave.

Iz tog resora su objasnili da je taj virus prilagođen crnogorskom tržištu i da se širi putem "phishing emailova" preko adrese office[@]adriadoo.com.

"Email poruka je na lokalnom jeziku i navodno stiže od privatnog izvršitelja. Naslov je u obliku 'Potraživanje dugovanja – IME PREZIME' u kojem se korisnik obavještava da ima dugovanja kod lokalne banke", kaže se u saopštenju.

Navodi se da ti emailovi sadrže "Word" dokumenta sa malicioznim makroima koja sadrže "PowerShell" skriptu, preuzimaju ransomware i pokreću ga.

U ministarstvu su upozorili da "Ransomware u phishing" emailovima koristi imena postojećih banaka u Crnoj Gori i do sada je primijećeno više incidenata u kojima su korisnici zaraženi.

Iz ministarstva su kazali da, ukoliko je računar zaražen, CIRT preporučuje da se isključi sa lokalne mreže i da se incident prijavi preko portala www.cirt.me.

Preporučuje se da se ne plaća otkupnina jer ona ne garantuje povraćaj podataka.

"Imajući u vidu moguće posljedice, kao i nemogućnost povraćaja podataka ukoliko nemate backup, jasno je da je prevencija od ključnog značaja", ističu iz ministarstva.

Da biste se zaštitili od ovog ali i drugih ransomware-a preporučuje se da je neophodno da se redovno obavlja redovan backup važnih podataka.

Preporučuje se da se koristi pouzdani antivirus i da se redovno ažurira, i da se ne otvaraju prilozi u emailovima za koje korisnici nijesu sigurni ko ih je poslao.

"Preuzimajte redovno najnovija ažuriranja za Windows i za programe instalirane na računaru. Poštujte pravila za osnovnu bezbjednosnu kulturu na Internetu", preporučili su iz ministarstva.

Ministarstvo javne uprave je, kako se dodaje, objavilo Smjernice za bezbjednost i zaštitu informacija u sajber prostoru koje sadrže osnovne savjete za zaštitu kojih se treba pridržavati.

Smjernice se nalaze na adresi: http://www.cirt.me/biblioteka/dokumenti

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније