Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

13. 12. 2017. 15:37 >> 15:12

HRAPOVIĆ NAGLASIO

Masovnost rješava problem davalaštva krvi

Zaposleni u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore, predvođeni ministrom Kenanom Hrapovićem i direktoricom Zoricom Kovačević, danas su dobrovoljno dali krv i na taj način podržali akciju dobrovoljnog davalaštva te dragocjene tečnosti, koju u kontinuitetu sprovodi Zavod za transfuziju krvi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je kazao kako i današnji čin za cilj ima podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva krvi, što je važna pretpostavka za obezbjeđivanje dovoljnih količina bezbjedne krvi.

"Krv je lijek koji se ne može proizvesti. Jedini izvor tog lijeka jeste čovjek. Kada nam zatreba krv kao lijek, svi mi zavisimo od dobrovoljnih davalaca krvi. Da li će u našim bolnicama biti dovoljno rezervi krvi za liječenje bolesnika, zavisi samo i isključivo od nas samih i naše spremnosti da pomognemo jedni drugima. Samo masovnost može riješiti problem davalaštva krvi. Zato dajmo krv i budimo sigurni da je u našim bolnicama ima u dovoljnim količinama za sve one kojima je potrebna, jer možda će ona sjutra trebati nama ili nekom od naših najmilijih", istakao je Hrapović.

On je naglasio da je zadatak Ministarstva zdravlja obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i između ostalog kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori. Ovaj resor, kako je rekao je ministar, već tradicionalno poziva svoje zaposlene i direktore zdravstvenih ustanova da doniranjem krvi učine još jedno humano djelo.

"Zavod za transfuziju krvi i organizacija Crvenog krsta Crne Gore svojim aktivnostima doprinose razvoju dobrovoljnog, neplaćenog davalaštva krvi u Crnoj Gori, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i EU i Međunarodnog pokreta Crvenog krsta", rekao je ministar zdravlja.

Direktorica KCCG Zorica Kovačević kazala je da je ponosna zbog današnjeg čina, naglašavajući da je nedavno, Klub dobrovoljnih davalaca krvi u Danilovgradu, čiji je ona predsjednik, imao akciju, u kojoj je sakupljeno preko 130 jedinica.

"Ovo je jedna sjajna akcija i moj poziv je da se građani odazivaju, ne samo kada je krv potrebna, nego da to radimo tokom čitave godine, kako bismo dostigli evropski procenat dobrovoljnog davalaštva, koji je oko četiri odsto", poručila je Kovačević.

Načelnica Odjeljenja za kolekciju krvi u Zavodu za transfuzijuM, Nela Eraković, navela je da je danas preko 20 zaposlenih iz Ministartsva zdravlja doniralo krv što će pomoći da se zalihe održe na zadovoljavajućem nivou, ali i da se pripreme za predstojeće zimske ferije i praznike, kada je i poznato da je povećana potrošnja krvi.

"Jako mi je drago što su kolege došle u ovako velikom broju da podrže akciju. Neophodno je da imamo ovakve akcije i planirali smo tokom decembra nešto više akcija. Prošle godine smo uzeli 17344 donacije krvi na nivou Crne Gore, a ove ćemo premašiti tu cifru. Ono što je jako bitno, udio u dobrovoljnom davalaštvu prošle godine bio je 42%, a za ovu godinu je već 48%, što nas u Zavodu jako raduje" ,kazala je Eraković

Eraković je, kako se dodaje u saopštenju, pozvala građane da se pridruže akciji „Pruži ruku za život“, i da doniraju krv onda kada smo zdravi, a ne kada se nešto desi, jer samo tako osiguravamo sigurnu budućnost za sve nas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније