Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

13. 12. 2017. 16:13   >>  15:42

DOPRINOS LGBTIQ ZAJEDNICI

"Dika" Ministarstvu, Marunoviću i Cimbaljeviću

Nevladina organizacija LGBT Forum Progres, u saradnji sa partnerima NVO LGBTIQ Socijalni Centar i NVO Hiperion, povodom Dana ljudskih prava, uručila je nagradu „Dika“ za 2016. godinu.

Nagradu „Dika“ su ove godine dobili Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, u kategoriji „Priznanje za instituciju/organizaciju/kolektiv“, režiser Danilo Marunović, u kategoriji „Priznanje za pojedinca“, i LGBTIQ aktivista Zdravko Cimbaljević, u kategoriji „Specijalno priznanje“.

LGBT Forum Progres podsjeća da je nagrada „Dika“ ustanovljena u maju ove godine, kao društveno priznanje za doprinos vidljivosti LGBTIQ osoba u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da se kategoriji „Priznanje za instituciju/organizaciju/kolektiv“ našlopet organizacija i institucija – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Akcija za ljudska prava (HRA), Queer Montenegro, Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Građanska alijansa.

"Na osnovu većinskog broja nominacija, kao i neumorne podrške koju Ministarstvo pruža LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori, odlučeno je da nagrada „Dika“ za 2016. godinu pripadne ovoj instituciji. Nagradu je, u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava primila gđa Blanka Radošević Marović, direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda", kazali su iz LGBT Foruma Progres.

U kategoriji „Priznanje za pojedinca“ našli su se režiser Danilo Marunović, LGBTIQ aktivista Zdravko Cimbaljević, ministar Mehmed Zenka i Svetlana Jovanović, majka LGBTIQ osobe.

"Nominacije u ovoj kategoriji su bile brojne, a najviše ih je imao režiser Danilo Marunović, čiji je rad prepoznat kao veoma značajan u oblasti promocije ljudskih prava i jednakosti LGBTIQ osoba, te je stoga nagrada „Dika“ pripala njemu. Njegov nesebični doprinos se ogleda u nekoliko ostvarenja koja u sebi imaju LGBTIQ tematiku, ili na neki način prikazuju stvarnost i probleme LGBTIQ osoba u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Kako se navodi, dobitnik u kategoriji „Specijalno priznanje“ je izabran glasovima organa odlučivanja u organizacijama koje su ustanovile nagradu „Dika“, te je ovo priznanje jednoglasno dodijeljeno Zdravku Cimbaljeviću, kao prvom javno autovanom gej muškarcu u Crnoj Gori, i svojevrsnom začetniku LGBTIQ pokreta u našoj zemlji.

"Zdravko je širom svijeta prepoznat kao izuzetan borac za ljudska prava i jednakost LGBTIQ osoba, koji svoj rad nastavlja bez obzira na sve prepreke i podršku crnogorskoj LGBTIQ zajednici aktivno pruža iz Kanade", kaže se u saopštenju.

Izvršni direktor LGBT Forum Progres John Barac istakao je da im je u toj organizaciji drago da su prepoznati svi oni koji su svojim radom doprinijeli vidljivosti LGBTIQ osoba.

"Koristim priliku da se, u ime sve tri organizacije, zahvalim svima koji su poslali svoju nominaciju i svima koji su strpljivo čekali konačne rezultate. Veoma smo ponosni i na broj nominacija, i na sve kojima je nagrada dodijeljena, pogotovo uzimajući u obzir da je ovo tek prva godina dodjele i da nismo znali kakva će da bude reakcija javnosti. Drago nam je da su prepoznati svi oni koji su svojim radom doprinijeli vidljivosti LGBTIQ osoba, te im ovom prilikom još jednom svima čestitamo. Nadamo se da će naredne godine biti više nominacija, da će biti više onih koji svojim radom promovišu jednakost i prihvatanje LGBTIQ osoba, te da će „Dika“ postati prepoznata kao vrijedno priznanje", kazao je Barac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније