Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

14. 12. 2017. 11:29 >> 11:03

SDP TIVAT

"Crvenog surlaša" smatrati epidemijom

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije u Tivtu smatra da lokalna samouprava mora da se suoči sa najezdom crvenog surlaša i smatra ga vrstom epidemije. Trebalo je, kažu, djelovati preventivno.

Iz Odborničkog kluba SDP-a, podsjećanju da su u Skupštini opštine Tivat na sjednici održanoj dana 07.11.2017. pitali da li su u Budžetu opštine Tivat za 2018. godinu predviđena sredstva i kolika, za nabavku zamjenskih palmi, otpornih na surlaša, kojima bi se zamijenile uništene, kako bi riva Pine i lastovska riva dočekale sljedeću turističku sezonu onakve kakve ih turisti žele vidjeti.

"Isto pitanje inicirano je i tokom javne rasprave o nacrtu Budžeta za 2018. godinu i zadovoljni smo što u, upravo pristiglom, materijalu za sjednicu SO koja će se održati 21.12. nalazimo pod šifrom 4416 opredijeljenih 100.000,00 eura za nabavku palmi – Pine", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a konstatuju da možda ni taj iznos neće biti dovoljan za nabavku palmi iste veličine kao što su bile prethodne i kako bi se vratio vizuelni identitet tivatske rive.

"Blijedi pokušaj sađenja nekih 'baby' palmi od prije par dana izazavao je samo negativne reakcije i podsmijeh građana. A gdje su nam Opatovo, Donja Lastva i drugi djelovi grada koje turisti pamte baš po palmama i koje su dio sjećanja svakog građanina ovog grada?", navoed iz SDP-a.

Moglo je, kažu, drugačije.

"Prvi natpis o pojavi crvenog surlaša pojavio se 21.08.2013.g. i trebalo je djelovati preventivno, odmah osmisliti strategiju borbe koja bi krenula sa državnog vrha i hitno mijenjati zakon iz ove oblasti. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo održivog razvoja i turizma morali su da shvate ozbiljnost problema, jer su posljedice katastrofalne. Rješavanje posljedica opterećuje budžet opštine Tivat, a čak i nijesmo sigurni da će dati rezultate koje očekujemo", ističu iz tivatskog SDP-a.

Dodaju, da bi i kod nas trebalo primijeniti rigorozniji zakon koji tretira tu poblast a koji, napominju, već postoji u zemljama Mediterana.

"Fitosanitarna uprava preporučivala je 6 – 7 tretiranja mjesečno i to prskanjem hem.otrovima iako injektiranje daje bolje rezultate I manje je štetno za okolinu. Na žalost u našem gradu se nije primjenjivala ova dinamika tretiranja. Vlasnici palmi koji su primjenjivali tretiranja više puta mjesečno uspjeli su da spasu svoja stable", navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a napominju da mnogi vlasnici napadnutih stabala nijesu u finansijskoj situaciji da tretiraju palme insekticidima, ni u mogućnosti da ih sami trajno unište, jer je, kako su kazali, za to potrebno između 250 i 400 eura.

"Smatramo da bi lokalna samouprava morala da se suoči sa ovim problemom na način da se najezda crvenog surlaša smatra vrstom epidemije i da se borba odvija kako na javnim tako i na privatnim površinama da bi imali djelimično pozitivne rezultate. Građani očekuju da vide rezultate borbe protiv crvenog surlaša što prije, jer mirno posmatranje promjene izgleda Tivta i Boke, osim naše tuge, donijeće nam i negativne bodove na turističkoj rang listi", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније