Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

14. 12. 2017. 13:52   >>  14:01 2

DOM ZDRAVLJA UPOZORIO

"Petarde su male bombe"

Dom zdravlja Podgorica upozorio je građane uoči novogodišnjih i božićnih praznika da ne koriste pirotehnička sredstva, jer zbog nepažnje i nestručnog rukovanja, može doći do ozbiljnog povređivanja.

 

"Ponovo poručujemo roditeljima da objasne djeci da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nijesu igračke, nego male bombe, koje u dječjim rukama mogu izazvati povrede sa ozbiljnim posljedicama", saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

Kako se navodi, statistika ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće osobe sa invaliditetom postaju adolescenti od 14 do 18 godina. 

"Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha", rekli su iz Doma zdravlja.

Povrede su, kako pojašnjavaju, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. 

"Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida”, rekli su iz Doma zdravlja.

Ova statistika je, kako navode, najbolje upozorenje i još jedna potvrda da ne postoji bezopasna pirotehnika. 

"Zato još jednom apelujemo na sve roditelje da djeci ne poklanjaju petarde, već da ih upoznaju s opasnostima i posljedicama koje mogu izazvati pirotehnička sredstva”, poručili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније