Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

14. 12. 2017. 16:40 >> 16:14
2

BAKOVIĆ SA SMCG

Jačati nezavisnost i slobodu medija

Samostalnost i nezavisnost u radu, riješen radno-pravni status i zadovoljavajući finansijski uslovi treba da budu neupitni preduslovi da bi novinari mogli posvećeno i kvalitetno da obavljaju svoj posao i sačuvaju svoj integritet, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

Baković je sa predsjednicom i potpredsjednikom Sindikata medija Crne Gore (SMCG) Marijanom Camović i Radomirom Kračkovićem, razgovarao o stanju u oblasti medija i izazovima sa kojima se novinari suočavaju u radu.

Na sastanku je razgovarano o podacima i glavnim akcentima iz izvještaja Sindikata Indikatori nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koje Zaštitnik koristi kao jedan od izvora saznanja kada se bavi ovom oblašću u svom godišnjem izvještaju o radu.

Kako je saopšteno iz kancelarije Ombudsmana, predstavnici SMCG predstavili su rad i planove te organizacije a razmotrene su i mogućnosti budućih zajedničkih aktivnosti. S tim u vezi, ukazano je na aktivnosti Sindikata u dijelu izmjena Zakona o elektronskim medijima i Zakona o medijima s ciljem postizanja veće finansijske održivosti lokalnih medija kao i novinarske autonomije i nezavisnosti.

Zaštitnik je kazao da će se zalagati da se podrže zakonske izmjene u tom pravcu, navodeći da je potrebno djelovati s ciljem daljeg jačanja nezavisnosti i slobode medija, u ekonomskom, bezbjednosnom i svakom drugom smislu.

“Podržavamo rad SMCG u nastojanju da unaprijedi položaj novinara u Crnoj Gori”, rekao je Baković.

Camović i Kračković posebno su istakli posvećenost u rješevanju ranijih napada na novinare i imovinu medija, ističući kao problem to što pojedini slučajevi zastarijevaju.

"Sagovornici su se saglasili da je to razlog za ozbiljnu zabrinutost i da se šalje loša poruka koja može ohrabriti eventualne buduće nasilnike", navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o radu aktuelnog sastava Komisije za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija, očekivanjima i dosadašnjim postignućima tog i ostalih tijela koja su djelovala sa sličnim mandatom.

"Zajednički je ocijenjeno da je potrebno održati i intezivirati saradnju SMCG i institucije Zaštitnika, i na taj način doprinijeti unapređenju stanja ljudskih prava u oblasti medija", saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније