Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

14. 12. 2017. 17:10   >>  16:41

VEĆI BROJ STIPENDIJA

Jača saradnja u obrazovanju sa Turskom

Saradnja Crne Gore i Turske u obrazovanju jača kroz saradnju na svim nivoima obrazovanja, gdje se radi na razmjeni učenika između Crne Gore i Turske u dualnom obrazovanju, a dogovoren je i povećani broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj.

To su zaključci posjete delegacije turskog Ministarstva nacionalnog obrazovanja Crnoj Gori, dok je na sastanku dogovoreno i formiranje zajedničke komisije koja će pratiti realizaciju postojećeg Memoranduma o saradnji u obrazovanju.

Kako je saopšteno iz crnogorskog ministarstva nakon sastanka, tokom susreta razmijenjena su iskustva i precizirane planirane aktivnosti.

“Utvrđene su aktivnosti u vezi sa formiranjem zajedničke komisije koja će pratiti implementaciju memoranduma naše dvije zemlje. Takođe, fokus razgovora bio je na razmjenama u dualnom obrazovanju, u kojem Turska ima veliko iskustvo”, rekla je Mubera Kurpejović, direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete

Ona je istakla i da su važne teme sastanka bile stipendije i razmjene u visokom obrazovanju, te je dogovoren veći broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj.

“Prema našim podacima, 82 studenta iz Crne Gore su završila studije kao stipendisti Vlade Turske, a očekujemo da broj stipendija bude povećan, dok ćemo akcenat staviti na one oblasti koje su deficitarne i koje garantuju brzo zaposlenje”, istakla je Kurpejović.

Pomoćnik ministra nacionalnog obrazovanja Turske Orhan Erdem kazao je da su danas u Crnoj Gori kako bi se intezivirali ranije potpisani memorandumi u oblasti obrazovanja.

“Plan je da povećamo broj stipendija crnogorskim studentima. Suština naših aktivnosti je činjenica da se rješavanjem otvorenih pitanja u edukaciji, rješava i veliki broj drugih, ekonomskih i socijalnih problema”, istakao je Erdem.

Današnja posjeta turske delegacije je nastavak aktivnosti na saradnji nakon nedavne posjete ministra prosvjete Damira Šehovića ovoj zemlji, kada se susreo sa ministrom nacionalnog obrazovanja Turske Ismetom Jilmazom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније