Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

14. 12. 2017. 18:00   >>  17:35

U BARU

Forum o pravosudnoj saradnji

Dvodnevni "Regionalni forum o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima: direktna komunikacija pravosudnih organa", koji organizuju Ministarstvo pravde Crne Gore i Međunarodna organizacija za razvoj prava IDLO, uz podršku Vlade Republike Italije, počeo je danas u Baru.

Kako je saopšteno iz Vlade, na Forumu učestvuju predstavnici ministarstava pravde i pravosuđa zemalja Regiona i Republike Italije, IDLO-a, projekta EUROL II, Svjetske banke i Regionalne antikorupcijske inicijative, koji diskutuju o pitanjima direktne komunikacije pravosudnih organa u krivičnim stvarima, harmonizaciji nacionalnih pravnih sistema sa EU standardima u ovoj oblasti, kao i drugim pitanjima od značaja za regionalnu pravosudnu saradnju.


Pozdravljajući učesnike Foruma, v.d. generalnog direktora Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju u Ministarstvu pravde Crne Gore Nikola B. Šaranović istakao je da je Forum prva zajednička aktivnost koju institucije Crne Gore sprovode sa IDLO-om nakon nedavnog potpisivanja osnivačkog sporazuma ove međuvladine organizacije, čime je Crna Gora trasirala puta za članstvo u IDLO-u, koje će biti ozvaničeno nakon ratifikacije Osnivačkog sporazuma.

On je naglasio da kroz prizmu prava i pravde možemo mnogo saznati o stepenu povjerenja, otvorenosti i partnerstva između država, i izrazio uvjerenost da će Forum rezulirati konkretnim zaključcima vezano za unaprjeđenje pravosudne saradnje u Regionu.

Ambasador Republike Italije Vinćenco del Monako izrazio je zahvalnost Ministarstvu pravde Crne Gore na izvanredno dobroj bilateralnoj saradnji u oblasti pravosuđa, istakavši da naše susjedstvo predstavlja dar, koji ide zajedno sa povećanom odgovornošću da se zajedno bavimo svim izazovima i da se suočimo sa prijetnjama.

On je naglasio da je vrijeme održavanja Foruma u skladu sa obavezama koje su zemlje Regiona preuzele prije nekoliko godina, a to je: jačanje bilateralnih odnosa, proširenje i produbljivanje regionalne saradnje,sve u kolektivnoj borbi protiv kriminalnih organizacija i korupcije.

Regionalni direktor u IDLO-u Fred Hjuston zahvalio je Ministarstvu pravde Crne Gore kao suorganizatoru, i Vladi Republike Italije na podršci u organizaciji Foruma, ukazavši na značaj održavanja ovog Foruma kao jedne u nizu aktivnosti koju IDLO sprovodi u Crnoj Gori i Regionu. Hjuston je najavio nove projekte ove međuvladine organizacije, u cilju promocije vladavine prava i podrške Crnoj Gori u reformi pravosudnoj sistema.

Međunarodna organizacija za razvoj prava IDLO jedina je međuvladina organizacija na svijetu isključvo posvećena vladavini prava, osnovana 1983. godine. Crna Gora je prva država Regiona koja je potpisala Sporazum o osnivanju IDLO-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније