Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

15. 12. 2017. 08:07   >>  07:36

VIRUS TIPA "B"

Potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u srijedu je potvrđen prvi slučaj sezonskog gripa. Radi se tridesetosmogodišnjoj Podgoričanki koja nije bila vakcinisana protiv gripa.

"U pitanju je sezonski virus gripa tipa ,,B“ koji je u cirkulaciji u većem broju zemalja u okruženju, a prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine", saopšteno je iz Instituta.

Iz ove zdravstvene ustanove, preporučuju da se što prije vakcinišu osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Vakcinacija je, naglašavaju u IJZ najefektivnija mjera prevencije, pri čemu se zaštita stvara nakon dvije do tri nedjelje od dobijanja vakcine.

"Vakcine se preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, onima koji se liječe od metaboličkih poremećaja i osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije. Preporuka za vakcinaciju je i za starije od 65, a SZO preporučuje i vakcinaciju trudnica kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina", naveli su iz Instituta.

Prošle sedmice sa simptomima nalik gripu registrovana je 21 osoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније