Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

15. 12. 2017. 08:23   >>  07:49

IZGRADNJA OBJEKATA

Licence bez polaganja ispita

Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata ukinuta je obaveza polaganja stručnog ispita za dobijanje licence, koja se dobija osam dana od dostavljanja dokumentacije resornom ministarstvu, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Za izgradnju objekata izdaju se licence inženjerima arhitektonske, građevinske, elektrotehničke ili mašinske struke. Radi se o licencama za ovlašćenog inženjera, za revizora, za projektanta i izvođača radova i za revidenta i stručni nadzor.

Licenca se izdaje na zahtjev inžinjera, odnosno firme.

"Za inžinjere licence se izdaju na neodređeno, a za firme na pet godina", kazali su Pobjedi iz MORT-a i dodali da se obrasci zahtjeva za izdavanje licenci nalaze na njihovom sajtu.

Za licencu ovlašćenog inženjera potrebni su zahtjev, dokaz o visokom obrazovanju, odnosno najmanjoj kvalifikaciji VII1, ili nostrifikacija te diplome, dokaz o najmanje tri godine radnog iskustva na izradi tehničke dokumentacije i/ili građenju objekata sa završenim najmanje VII1 stepenom, te dokaz o nekažnjavanju za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

"Za stranca je neophodna dozvola boravka u skladu sa zakonom", kažu iz MORT-a.

Inženjeri sa licencama koje im je izdala Inženjerska komora, moraće MORT-u da dostave dokaz o radnom iskustvu da bi je obnovili po novom zakonu. Firma koja se bavi projektovanjem i izvođenjem radova treba da za licencu dostavi zahtjev, dokaz da zapošljava ovlašćenog inženjera i njegovu licencu. Za dobijanje licence revizora ovlašćeni inžinjer treba da dostavi MORT-u zahtjev, dokaz o crnogorskom državljanstvu, licencu, dokaz o najmanje sedam godina radnog iskustva na izradi tehničke dokumentacije i/ili građenju objekta u svojstvu ovlašćenog inženjera i dokaz da nije osuđivan.

Firma koja se bavi revizijom i stručnim nadzorom potrebno je da podnese zahtjev, dokaz da u radnom odnosu ima najmanje po jednog zaposlenog revizora za svaki od projekata (arhitektonski, građevinski, elektrotehnički i mašinski) i njihove licence.

"Radnim iskustvom za inžinjera koji ima licencu za izradu tehničke dokumentacije i/ili građenje objekata izdatu po propisima koji su važili do sada, smatra se i radno iskustvo u svojstvu odgovornog projektanta, vodećeg projektanta, odgovonog vršioca revizije, vodećeg vršioca revizije, odgovornog inženjera glavnog inženjera, nadzornog inženjera i/ili glavnog nadzornog inženjera", objašnjavaju iz MORT-a.

Licenca se, na osnovu rješenja Ministarstva koje se javno objavljuje, izdaje u formi obrasca propisanog zakonom, a sve će biti u registrima licenci po kategorijama. Poslove revizora za složeni inženjerski objekat može da obavlja i stranac, ako ispunjava uslove utvrđene zakonom, što rješenjem utvrđuje organ državne uprave nadležan za djelatnost koja se obavlja u složenom inženjerskom objektu. Sve licence se moraju obnoviti šest mjeseci od stupanja na snagu novog zakona, odnosno do 15. aprila iduće godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније