Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

15. 12. 2017. 12:09   >>  11:54 8

PAMUK KOD PREMIJERA

U Turskoj i djeca znaju za CG

Turski književnik i nobelovac Orhan Pamuk kazao je da je impresioniran međunacionlanim skladom u Crnoj Gori.

"U Turskoj i djeca znaju za Karadaǧ (Crna Gora – na turskom). Definitivno ću doći ponovo", rekao je Pamuk, tokom sastanka s premijerom Duškom Markovićem.

Izrazivši zadovojstvo i čast time što je Crna Gora ugostila jednog od velikih pisaca današnjice, Marković je rekao da je i lično, kao čitalac Pamukovih djela, počastovan sastankom i razgovorom.

"Veoma mi je drago što ste i fizički u mojoj zemlji jer ste ovdje već prisutni kroz Vaša djela i stavove koji se poklapaju sa onim što je Crna Gora – država koja baštini međunacionalni i međuvjerski sklad i međusobno poštovanje ljudi različitih nacija i vjera", rekao je Marković.

Turski nobelovac je uzvratio da se tokom boravka u našoj zemlji uvjerio koliko je popularan i dodao da je, kada bi se računao broj njegovih knjiga prema broju stanovnika – Crna Gora država u svijetu u kojoj je najzastupljeniji, ne računajući Tursku.

Marković je informisao gosta o političkim, drušvenim i kulturnim zbivanjima u našoj zemlji, o našim integracijama u evropski i evroatlantski sistem, kao i o bogatim kulturnim naslijeđem i tradicijom pomenuvši pri tom Štampariju Crnojevića 1492, Petra II Petrovića Njegoša kao začetnika Nacionalne biblioteke Crne Gore još u prvoj polovini pretprošlog vijeka i kao pisca univerzalnih poruka slobode i najšireg književnog koda.

Govoreći o Crnoj Gori i Turskoj danas kao i o našem zajedničkom naslijeđu predsjednik Marković je ukazao na kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose, ali i snažne i razgranate ekonomske, kulturne i lične veze pogotovo s obzirom na brojnu crnogorsku dijasporu u Republici Turskoj.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније