Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

15. 12. 2017. 12:45   >>  12:12 1

HRAPOVIĆ OBJAŠNJAVA

Ljekarska komora u nadležnosti ljekara

Ministarstvo zdravlja želi da ima jaku strukovnu organizaciju kao što je Ljekarska komora, ali su za njeno funkcionisanje isključivo nadležni ljekari, saopštio je resorni ministar Kenan Hrapović.

On je rekao da to što neko želi da dijeli ljekare na grupe nije pitanje za Ministarstvo, nego za one što pokušavaju da ih dijele. 

Hrapović je poručio da je Ljekarska komora isključivo u nadležnosti ljekara.

"Želja Ministarstva je da imamo jaku strukovnu organizaciju, kao što je Ljekarska komora i da ona što prije funkcioniše kako bi zajednički radili na unapređenju i rješavanju problema zdravstvenog sistema", kazao je Hrapović agenciji Mina.

On je rekao da su 32 člana od predsjednika Skupštine Ljekarske komore Nebojše Sekulića, zatražili da bude održava vanredna Skupština.

Hrapović je kazao da je to zatraženo zbog nefunkcionisanja i nerada Ljekarske komore, zahvaljujući, kako je rekao, pojedincima i drugim organizacijama koji žele da se miješaju u rad tog tijela.

Sekulić je, prema riječima Hrapovića, od Ministarstva zdravlja tražio pomoć za obezbjeđivanje prostora gdje će biti održana Skupština, novca za rad i tehničko-tehnoloških uslova.

Hrapović je kazao da je preko Uprave za imovinu obezbijedio prostor za održavanje Skupštine u staroj zgradi Vlade i stavio na raspolaganje sve kapacitete Ministarstva.

Uputio ih je na Upravu za imovinu ali, kako je dodao, ne zna šta se dalje desilo.

"Dobio sam pismo Uprave za imovinu da Sekulić i njegove kolege nijesu dostavili određene podatke koji su u svakoj proceduri obavezni i da im je Uprava otkazala salu za održavanje skupa“, objasnio je ministar.

Hrapović je kazao da nakon toga dobio pisani akt sa istim zahtjevom od zamjenika predsjednika Ljekarske komore Jovana Ivovića, jednog od 32 delegata koji traže vanredno zasijedanje Skupštine. 

Hrapović je istakao da je sa zahtjevom Ivovića postupio na isti način kao što je uradio kada je Sekulić u pitanju, jer Ministarstvo zdravlja ne prepoznaje dvije grupe članova Skupštine, ni dvije grupe ljekara. 

"Posmatramo svakog člana i ljekara jednako jer su oni za nas podjednako važni“, istakao je Hrapović.

On je kazao da ne zna šta se dalje dešavalo u odnosu Ivovića i Uprava za imovinu. „To je unutrašnja stvar njihove organizacije“, naveo je Hrapović.

On je poručio da svi moraju poštovati i pridržavati se isključivo zakona Crne Gore i sve odluke donositi u skladu sa zakonima.

Na pitanje kako očekuje da će spor unutar Ljekarske komore biti riješen, Hrapović je kazao da će, kako god se završi, Ministarstvo zdravlja poštovati odluke zasnovane na zakonu.

On je ocijenio da su informacije koje se plasiraju u javnosti o ugroženosti ljekara, podlijeganju krivičnim zakonima i prijavama ukoliko nemaju licence besmislice.

„Ministarstvo zdravlja je preuzelo zakonom određene nadležnosti zbog nefunkcionisanja Ljekarske komore i izdaje uvjerenja svakom ljekaru, kojem je to potrebno, da zasnuje radni odnos“, naveo je Hrapović.

Ta uvjerenja su, kako je objasnio, zakonom validna i služe svakom ljekaru da kao i sa licencom zasnuje radni odnos, i važe sedam godina.

Hrapović je poručio ljekarima da se ne plaše i ne nasijedaju „na provokacije pojedinaca koji žele da ih uplaše krivičnim prijavama“.

„Svaki akt Ministarstva zdravlja, samim tim i rješenja, je zasnovan na zakonu i potpuno validan“, zaključio je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније