Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

15. 12. 2017. 14:06 >> 13:32

PROMOVISAN SPOT

Vakcinacija u najboljem interesu djeteta

Video spot kojim se želi naglasiti značaj vakcinacije, kao najbolje prevencije bolesti i očuvanja zdravlja najmlađe populacije, premijerno je prikazan danas.

Prikazivanjem spota, koji su izradili Udruženje domova zdravlja Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica i Asocijacija za preventivnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, zvanično je počela kampanja za imunizaciju pod nazivom „Ne dajmo djecu bolestima“, koja će trajati do 15. januara.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je na konferenciji za novinare da imunizacija predstavlja zaštitu od smrtnosti i oboljenja koja se dešavaju ukoliko djeca nijesu vakcinisana.

Kako je naveo, Ministarstvo zdravlja sa nadležnm institucijama u Crnoj Gori preduzima mjere i aktivnosti kako bi povećali vakcinisanje djece MMR vakcinom.

Hrapović je rekao da su nakon informacija Instituta za javno zdravlje (IJZ) da je drastično pao broj vakcinisane djece, preduzeli konkrente korake. „Na su sreću imali smo dobre rezultate. Čuli smo podatak da je za nepuna dva mjeseca samo u Podgorici povećan broj vakcinisane djece za oko 1,7 hiljada“, dodao je ministar.

Uspješnom vakcinacijom ranijih godina su, prema njegovim riječima, uspjeli da iskorijene neke bolesti koje su bile tragične za djecu.
Hrapović je pozvao roditelje da vakcinišu djecu jer je, tvrdi on, to naučno dokazano i medicinski ispravno.

„Nemojte da podliježete agresivnim kampanjama koje vas upućuju da ne vakcinišete vašu djecu“, poručio je Hrapović i dodao da je naučno dokazano da je svako vakcinisano dijete spašeno od invaliditeta, bolesti i samim tim i građani Crne Gore.

Vakcinacija spriječila oko 20,3 miliona smrtnih slučajeva

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Makavi Kogali, kazao je da je imunizacija jedno od najvećih naučnih otkrića koje pomaže u zaštiti od smrtonosnih problema.

On je rekao da imunizacija spašava dva do tri miliona života svake godine, i da je progres ostvaren u poslednji 40 godina bio zadivljujući.

Kogali je saopštio da je od 2000. do 2015. godine vakcinacija protiv malih boginja spriječila oko 20,3 miliona smrtnih slučajeva.

Širok pristup imunizaciji, prema njegovim riječima, doveo je do dramatičnog smanjena broja smrtnih slučajeva kod djece manje od pet godina. „Međutim, svake godine oko 1,5 miliona djece širom svijeta umire od oboljena koja se mogu spriječiti vakcinama“, istakao je Kogali.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, rekao je da za nepuna tri mjeseca Crna Gora uspjela da napravi nešto što je rijetko polazilo za rukom većim zdravstvenim sistemima. „Uspjeli smo da iz defanzivne uloge pređemo u afirmativnu ulogu kada je javnost u pitanju“, dodao je on.

Direktor IJZ, Boban Mugoša, kazao je da video spotom žele ponovo obavijestiti javnost kakav problem postoji, i na koji način se može riješiti.
On je ponovio da je poslednjih mjeseci zabilježen porast broja vakcinisanje djece MMR vakcinom.

Mugoša smatra da pedijatri treba da zauzmu stav o važnosti vakcinisanja djece i imaju strpljenja da svakom roditelju objasne šta imunizacija znači za njihovo dijete.

U medicini su napravljeni veliki pomaci i izumi ali, prema njegovim riječima, nijedan nije bio tako dobar kao imunizacije. „Nadam se da ćemo doći do toga da ni jedan roditelj neće htjeti da odbije imunizaciju svog djeteta“, zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније