Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 12. 2017. 20:30 >> 20:00
1

130 GODINA RADA

Nikšićka bolnica putokaz humanosti

Vlada će nastaviti da unaprjeđuje zdravstvo i položaj zdravstvenih radnika, poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović, na svečanosti povodom 130 godina Nikšićke bolnice.

Simović je kazao da je riječ o velikom jubileju bolnice koja je imala izuzetnu misiju i značaj, ne samo za Nikšić, nego i za Crnu Goru i njeno neposredno okruženje.

On je podsjetio da je Nikšićka bolnica, pod imenom knjeginje Zorke, osnovana Odlukom Vlade Knjaževine Crne Gore 11. decembra 1887. Godine.

Ta ustanova, kako je naveo, i danas traje i razvija se „u stalnom naporu da građanima Nikšića, i ne samo njima, pruži potrebnu zdravstvenu njegu u borbi protiv bolesti i prolaznosti ljudskog života“.

"Crnogorski zdravstveni sistem je tokom svog postojanja, kroz tri vijeka, stasavao i dijelio sudbinu brojnih istorijskih izazova kojima je bila izložena Crna Gora", kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, tako je bilo i devedesetih godina prošlog vijeka, kada je Crna Gora je, iako najmanja i najmaloljudniija u regionu, uspjela da očuva mir i stabilnost i nesebično otvori vrata, pruži utočište i zbrine 120 hiljada izbjeglica, pružajući im i neophodnu zdravstvenu zaštitu.

„Crna Gora je položila taj značajni moralni, ljudski, humani i državni ispit, a položilo ga je i crnogorsko zdravstvo“, kazao je Simović ističući da i ta istorijska činjenica služi na ponos i primjer.

Kako je naveo, Crna Gora je, obnovom nezavisnosti, posvećeno radila na izgradnji institucija, gdje je unaprjeđenje i modernizacija sistema zdravstva bio jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih zadataka.

Simović je kazao da su od 2006. godine izgrađeni brojni novi objekti u zdravstvu, rekonstriusane i adaptirane brojne bolnice i domovi zdravlja, i dodijeljeno oko hiljadu specijalizacija i subspecijalizacija.

On je dodao da su, u okviru Medicinskog fakulteta, otvoreni novi studijski programi i doktorske studije, kao i da su uvedene nove medicinske, dijagnostičke i terapeutske procedure i nabavljena vrijedna i savremena oprema.

Oblast zdravstva je, kako je naveo, i danas pod posebnom pažnjom Vlade, sa ciljem da profesionalna i efikasna zdravstvena zaštita rezultira dostupnom i kvalitetnom medicinskom uslugom za sve kategorije stanovništva, uz dalje unapređenje oblasti farmaceutske politike.

„Vlada će nastaviti da ulaže napore za dalje unapređenje položaja i standarda zdravstvenih radnika“, poručio je Simović.

On je dodao da je, u cilju dodatnog doprinosa afirmaciji i promociji izuzetnih vrijednosti i rezultata u oblastima od posebnog značaja za društvo, kakve su obrazovanje i zdravstvo, Vlada u Budžetu za narednu godinu obezbijedila poseban fond za nagrade zaposlenimu tim oblastima.

Prema riječima Simovića, u razvoju ukupnog zdravstvenog sistema Crne Gore, Nikšićka bolnica je imala i danas ima značajnu ulogu.

„Dala je veliki doprinos gradu i njegovim žiteljima u borbi za zdravlje, liječila i obnavljala nadu i vjeru u život“, kazao je Simović. On je istakao značajnom i podršku napretku nikšićke bolnice koju su dali brojni donatorski projekti i domaći i međunarodni.

Simović je zhvalio svima koji su doprinijeli razvoju te zdravstvene ustanove, ističući da najveće zasluge za ugled, značaj i rezultate Nikšićke bolnice pripadaju posvećenim ljekarima i medicinskom osoblju koji su radili i rade u toj bolnici.

„Onima koji su pomagali pacijentima i u tome se nijesu šteđeli, bez obzira na sve izazove, uz visoku iskazanu i profesionalnu i ličnu posvećenost i etiku“, kazao je on.

Brojni su, kako je naveo, znameniti i poznati nikšićki doktori i doktorke, medicinske sestre, glavne sestre i babice, tehničari i zaslužni medicinski radnici, koji su „nesebično ugradili svoje stručne, ljudske i humane vrijednosti u tu plemenitu profesiju i tako postali dio Nikšića i kolektivne memorije Nikšićana“.

„Oni su i danas putokaz humanosti i pokazatelj uzvišenosti ljekarskog poziva. Svoju iscjeliteljsku moć pronalazili su u znanju, čovjekoljublju i etici, i savjesti, na poslu koji je težak, uzvišen i nadasve human“, kazao je Simović.

On je dodao da će zdravlje građana biti i ubuduće najviši prioritet i imperativ i te bolnice i ukupnog zdravstvenog sistema i države Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније