Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

17. 12. 2017. 08:42   >>  08:10

UPRAVA POLICIJE

Zbog prosjačenja 54 prekršajne prijave

Dok druga djeca stiču nova znanja u školama, desetine dječaka i djevojčica na ulici preživljavaju pakao. Oskudno obučeni po hladnoći sa ispruženom rukom mole za milostinju. Nevladin sektor godinama upozorava da je riječ o organizovanom kriminalu i nehumanoj eksploataciji djece, ali nadležne institucije ne reaguju, pa izostaju krivične prijave.

 

Uprava policije je od početka godine podnijela 54 prekršajne prijave zbog prosjačenja, najčešće roditelja koji šalju djecu da prose. Kako je “Danu saopšteno iz policije, do sada je izvedeno 78 akcija "Prosjak" na teritoriji cijele države, u kojimaje kontrolisano 216 lica.

Tokom kontrole utvrđeno je da je 189 osoba prosilo, od čega 82 odrasle, 43 maloljetnika starija od 14 godina i 64 djece (mlađi od 14 godina).

Najviše aktivnosti na planu suzbijanja prosjačenja policajci su imali tokom jula, kada je podneseno 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, i evidentirano 53 djece koja prose. Svako dijete koje je zatečeno da prosi predato je nadležnom centru za socijalni rad. U novembru je podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a protiv dvojice državljana Srbije otkaz boravka i zabrana ulaska u Crnu Goru u trajanju od tri mjeseca, nakon čega su sprovedeni do GP Dračenovac, gdje su napustili našu zemlju.

Iz Centra za socijalni rad Podgorica za "Dan" je saopšteno da su od januara pa do jula registrovali 14 djece prosjaka, među kojima su i povratnici.

Uloga Centra za socijalni rad je da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama radi na suzbijanju pojave prosjačenja. Nakon upoznavanja sa svakim konkretnim slučajem, Centar za socijalni rad preduzima odgovarajuće mjere zaštite u okvirima zakonskih mogućnosti.

“Stručni radnici Centra za socijalni rad pristupaju obradi slučaja i nakon intervjua i obilaska porodice prave procjenu o daljem radu i pojedinačnim potrebama maloljetnika i porodice. Pristupa se savjetodavnom radu, trenutnoj novčanoj pomoći ili drugim vidovima zaštite. Ukoliko se na prostoru Crne Gore zatekne u prosjačenju maloljetnik bez roditeljske pratnje, a strani je državljanin, u saradnji sa institucijama te zemlje i drugim relevantnim subjektima kod nas, vrši se povratak lica u zemlju porijekla, radi daljeg zbrinjavanja”, navode u Centru.

Takođe, pokreće se postupak pred Sudom za prekršaje protiv licima koja navode djecu na prošenje najčešće su to roditelji ili staratelji.

Iz NVO Juventas su ranije upozoravali da je pitanje djece na ulici, posebno dječjeg prosjačenja, jedan od primjera drastičnih kršenja prava najranjivijih, na koje niko ne reaguje.

“Posmatramo kako se djeca iskorišćavaju, zanemaruju, zloupotrebljavaju, kao nijemi svjedoci oduzimanja prava na djetinjstvo. Država nema pravo da zatvara oči kada su u pitanju problemi djece koja borave ili žive na ulici, niti druge djece za koju u ovoj zemlji ne postoje servisi podrške. Kancelarija ombudsmana je još 2011. dala odlične preporuke za rješavanje problema dječjeg prosjačenja. Međutim, od tada se ne bilježe značajni pomaci. Multidisciplinarni timovi ne funkcionišu u praksi. Podaci se ne prikupljaju, ne razmjenjuju, shodno tome i ne obrađuju. S obzirom na preopterećenost centara za socijalni rad, uz činjenicu da je riječ o kompleksnom problemu, treba što prije uspostaviti zasebne servise u gradovima koji bilježe najčešće pojave dječjeg prosjačenja”, kazali su u Juventasu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније