Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

18. 12. 2017. 07:54 >> 07:25

OČEVI I ALIMENTACIJA

Ne plaćaju jer misle da pare ne idu djeci

Neću da joj plaćam alimentaciju, jer ona ih troši na sebe - rečenica je koju većina očeva izgovara u sudnici, pokušavajući da opravdaju što djeci ne uplaćuju izdržavanje.

Iako je zakon jasan nedavanje izdržavanja je krivično djelo, u porastu je broj onih koji nakon izrečene presude odbijaju da ispunjavaju obavezu.

U prethodnoj godini u Osnovnom sudu u Podgorici formirano je 56 predmeta zbog krivičnog djela nedavanje izdržavanja, dok je u 2017. godini u ovom sudu formirano 65 predmeta.

Ovo je za Pobjedu saopštila savjetnica za odnose s javnošću Osnovnog suda u Podgorici Anja Krkeljić.

Ovaj podatak nije kompletan jer ima i onih koji neće da ovo pitanje rješavaju po sudovima, pa idu linijom manjeg otpora i bivšeg supružnika oslobađaju zakonske obaveze koju ima prema djetetu.

Iznos

Pobjedini sagovornici tvrde da ovaj potez nije pametan, jer pred zakonom smo svi jednaki i dijete mora primati minimalnu alimentaciju koja iznosi 66,68 eura, dok ima i one djece koja mjesečno dobijaju 1.000 eura.

“Prilikom ocjenjivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje, sud uzima u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče zaradu, kao i njegove sopstvene potrebe i zakonske obaveze izdržavanja, pri čemu je najmanji iznos za izdržavanje 66,68 eura”, kazala je Krkeljić.

Ona navodi da je dužnost roditelja utvrđena izvršnom sudskom odlukom ili izvršnim poravnanjem pred sudom ili drugim nadležnim organom, u iznosu i na način kako je to odlukom, odnosno poravnanjem utvrđeno.

“U parničnom postupku, po tužbi za razvod braka/povjeravanje djece, sud po službenoj dužnosti donosi odluku i o iznosu alimentacije, obavezujući na isplatu alimentacije onog roditelja sa kojim dijete ne živi”, pojasnila je Krkeljić.

Takvu obavezu, kako je pojasnila advokatica Gorica Vujisić, roditelji su dužni da ispunjavanju do punoljetstva djeteta, odnosno do 18. godine.

“Međutim, roditelji imaju obavezu da izdržavaju i svoje punoljetno dijete koje je na redovnom školovanju najkasnije do navršene 26. godine. Takođe, roditelji su dužni da izdržavaju i punoljetno dijete koje je nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za život”,  napominje Vujisić.

Propisi i obaveze

Prema njenim riječima, obaveza roditelja da izdržavaju djecu propisana je odredbama Porodičnog zakona kao i odredbama Zakona o obligacionim odnosima, to su dva krovna zakona koja regulišu ovu oblast.

“Zakon propisuje da su roditelji dužni da izdržavaju svoje dijete i da doprinose njegovom izdržavanju. To znači da roditelji moraju da obezbijede djetetu kvalitetne uslove za život, odnosno nivo životnog standarda kakav uživa roditelj koji je sudskom odlukom obavezan na davanje izdržavanja”, kazala je sagovornica Pobjede.

Ona je pojasnila da visina alimentacije ne može biti manja od 15 odsto i ne veća od 50 odsto od visine redovnih prihoda roditelja koji daje izdržavanje.

“Visina izdržavanja se određuje u svakom konkretnom slučaju, pri tome uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja. Zakon predviđa da se izdržavanje daje u fiksnom iznosu zavisno od potreba djeteta kao i od imovinskih prilika roditelja, što se odnosi na rad, privređivanje, radne sposobnosti “, ispričala je Vujisić.

Ona navodi slučaj klijenta koji je sudskom presudom obavezan da na ime izdržavanja dvoje maloljetne djece mjesečno uplaćuje po 90 eura.

“Kazao mi je da se zaposlio kod drugog poslodavca gdje mu je plata znatno veća od plate koju je do tada primao, pa je želio da djeci daje veći iznos. Bila sam pozitivno iznenađena i odgovorila mu da to uvijek može da uradi. Međutim, on je insistirao da želi da to piše u presudi. Pitala sam ga, a on mi je odgovorio da s obzirom da djeca ne žive sa njim, da ih zbog prirode posla ne viđa onoliko koliko bi želio, pa bi svoje odsustvo iz njihovih života želio da opravda time da je on morao da radi i da zarađuje kako bi im omogućio što bolji život”, ispričala je Vujisić.

Kako je navela, insistirala je da njen klijent to djeci saopšti u razgovorima, ali je on na kraju rekao: ,,Uvijek ću moći da im pokažem presudu i da im kažem, da vam ovo nijesam davao odavno bih bio u zatvoru.

Vujisić navodi da su veoma rijetki slučajevi da roditelj daje više novca nego što sud odredi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније