Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ TVCG ]

20. 12. 2017. 15:55 >> 16:04

SIMOVIĆ PORUČILA

Prijavite sudije ako uzimaju mito

U Crnoj Gori većina sudija i tužilaca smatra da je stanje u pravosuđu dobro, dok su građani podijeljeni po tom pitanju, pokazalo je istraživanje Građanske alijanse. Prema istraživanju te NVO opao je procenat onih koji smatraju da sudije uvijek ili uglavnom sude po zakonu.

Na predstavljanju izvještaja o stavovima sudija i tužilaca o pravosudnom sistemu koji su urađeni u saradnji sa Udruženjema sudija i državnih tužilaca, saopšteno je da su prostorni kapaciteti i dalje gorući problem. 

Oko 47,5 odsto građana ima negativan stav prema sudstvu, dok pozitivan ima 34,8 odsto, saopštili su iz GA.

“Neznatno je opao i procenat onih koji smatraju da sudije uvijek ili uglavnom sude po zakonu sa 41 na 37 odsto. To mora da brine, jer građani smatraju da sudije ne sude po zakonu zbog politike, korupcije ili mita”, kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Ukoliko iko od građana ima dokaze za takve tvrdnje, u Udruženju sudija ih pozivaju da prijave.

“Ja ne znam kako se ta percepcija stvara, kad ja za takvog sudiju ne znam. Pozivam građane ko zna da je sudija uzeo mito da presudi u predmetu da prijavi”, kazala je predsjednica Udruženje sudija Hasnija Simonović.

I sudije i tužioci izjasnili su se u okviru istraživanjau o pitanjima i problemima sa kojima se u radu suočavaju. 250 sudija i 81 državni tužilac smatra da je stanje u pravosuđu dobro.

“Najveći broj državnih tužilaca stanje u tužilaštvu ocijenilo je veoma dobro , preko 94 odsto, rezultati kažu da je transparentnost rada tužilaštva podignuta na viši nivo”, istakao je predsjednik Udruženja državnih tužilaca Veselin Vučković.

“Ipak su uočljivi problemi infratrukture za sprovođenje postupaka. Sudnica imamo nedovoljan broj, sudije sude po kancelarijama, javnost ne može biti prisutna zbog toga što je propstor minimalan”, poručila je Simonović.

Sudije, njih 50 odsto, smatraju i da je izvještavanje medija zadovoljavajuće ili uglavnom zadovoljavajuće, sa povremenim neobjektivnim izvještajima, što je kako je saopšteno , pomak u odnosu na prethodne godine.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније