Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

20. 12. 2017. 18:28   >>  17:57 3

GODIŠNJA KONFERENCIJA

ZZZCG: Nezaposlenih 22,31%

U Crnoj Gori registrovana su 51.252 nezaposena, zbog čega je stopa nezaposlenih 22, 31 odsto, istaknuto je na godišnjoj konferenciji za medije Zavoda za zapošljavanje.

"Već dvije godine podaci Zavoda, za razliku od MONSTAT-a, pokazuju negativan trend na tržištu rada. Podaci MONSTAT-a dobijeni na osnovu Ankete o radnoj snazi, koja se realizuje po metodologiji Međunarodne organizacije rada, pokazuju opadajuće parametre anketne nezaposlenosti i stope nezaposlenosti, te rast aktivnosti stanovništva. Anketna stopa nezaposlenosti po MONSTAT-u iznosi 15,1 odsto. Obje stope imaju legitimitet i koriste se u Crnoj Gori", istakli su iz Zavoda.

Direktor ZZZCG Suljo Mustafić je objasnio da su uzroci takvih, suprotnih, pokazatelja uslovljeni primjenom nekih zakonskih rješenja, koja direktno i indirektno opterećuju tržište rada.

"Zavod je postao primamljivo mjesto za ostvarivanje nekog prava. Prijavljena su i lica iz sive ekonomije, koja imaju posao, ali ne i formalno-pravni status.Tržište rada, od polovine 2015. karakterisalo je povećanje broja novoprijavljanih lica, ali je evidentno da polako dolazi do usporavanja tog trenda", kazao je on.

Iz Zavoda su istakli da žene čine 58 odsto nezaposlenih, te da je smanjen broj mlađih od 25 godina bez posla, ali da je više starijih od 50 godina.

"Bez posla je 9.219 visokoškolaca, među kojima su 303 magistra i 12 doktora nauka.Na evidenciji Zavoda nalazi se blizu 6.000 lica sa invaliditetom. U novembru su počele sa radom komisije za profesionalnu rehabilitaciju, u novom sazivu", naglasili su iz ZZZCG.

Musfatić je istakao da je Zavod raspolagao sa 2,6 miliona eura za mjere aktivne politike zapošljavanja, 250.000 eura za kreditno otvaranje 50 novih radnih mjesta, šest miliona eura za podsticanje zapošljavanja lica sa invaliditetom. Programima je obuhvaćeno 2.100 lica sa evidencije nezaposlenih.

Po riječima direktora ZZZCG među uspješnim programima je “Stop sivoj ekonomiji”, u koji uključeno 145 visokoškolaca,  80 na poslovima pružanja tehničke podrške i pomoći službenim licima Poreske uprave, 35 u Upravi policije i 30 lica u Upravi za inspekcijske poslove.

Po dva javna poziva u ovoj godini, Zavod je dodijelio tri miliona eura grant šema, čime se finansira 85 projekata, u koje je uključeno 550 lica sa invaliditetom. Ove godine su zaposlena 322 lica sa invaliditetom, kod 213 poslodavca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade. Od ovih 322 lica sa invaliditetom, njih 205 je zaposleno na neodređeno vrijeme.

"Brojke, iako nijesu velike, ipak, pokazuju pozitivne pomake i rast interesovanja poslodavaca za zapošljavanjem ove kategorije građana. Inače, sredstvima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, od 2015. godine, finansirana je realizacija više od 150 projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Ukupna vrijednost je nešto ispod 7,5 miliona eura", istakao je Mustafić.

Dobri rezultati su u, kako je dodao, realizaciji IPA projekata.

"Zavod je, što direktno, što indirektno, učestvovao u realizaciji devet projekata, od kojih bi izdvojio Prekograničnu saradnju sa Kosovom, Računovodstvo za bolju budućnost, Korak bliže ka tržištu rada, namijenjen RE populaciji i teže zaposlivim. Projekti su pozitivno ocijenjeni kod Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori. Na ovom polju imamo velika očekivanja i za narednu godinu. Crnoj Gori je iz evropskih fondova opredijeljeno više od 15 miliona eura za socijalu, obrazovanje i zapošljavanje. Tržištu rada namijenjeno je 7,4 miliona eura", poručili su iz Zavoda.

Objasnili su da će razvoj preduzetništva biti u njihovom fouku i naredne godine.

"Ukoliko se, poslije duže vremena, budžet Zavoda poveća, što očekujemo, planirali smo da tokom 2018. uključimo od 3.500 do 4.000 nezaposlenih u neke od programa i mjera aktivne politike zapošljavanja, zašto je predvidjeno 4,6 miliona eura. Pola miliona eura očekujemo za kredite za samozapošljavanje, čime bi mogli otvoriti 100 novih radnih mjesta. Za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom očekivanja su na ovogodišnjem nivou - šest miliona eura", najavio je Mustafić.

Zavod će, kako je kazao,realizovati nove programe za pojedine kategorije teže zaposlivih.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније