Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2017. 19:13 >> 18:41

U NIKŠIĆU

Otvoren Dnevni centar za djecu i porodicu

Dnevni centar za djecu i porodicu “Defendologija”, u koji je upisano 145 korisnika, uglavnom Roma i Egipćana, otvoren je danas u Nikšiću, a baviće se socijalnom zaštitom najmlađih koji su u problemima ili žive i rade na ulici.

Predsjednik nikšićke Opštine Veselin Grbović ozvaničio je početak rada i kazao da se raduje što je u Nikšiću otvoren jedan od prvih servisa te vrste u Crnoj Gori.

Centar će se, kako je naveo, na specijalizovan i standardizovan način baviti boljom socijalnom zaštitom djece koja žive i rade na ulici ili su u riziku da se tu nađu, kao i sa najmlađima sa problemima u ponašanju i učenju i njihovim porodicama.

“Opština Nikšić u kontinuitetu već nekoliko godina ulaže značajne napore na poboljšanju kvaliteta života građana, a kroz programe podrške porodici i principima dobre sardanje sa institucijama sistema, u okviru svojih mogućnosti, podržavala je rad Defendologije kroz raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama (NVO)”, rekao je Grbović.

On je najavio da će lokalna uprava i u narednom periodu podržavati takve projekte organizacija cvilnog društva koji doprinose zaštiti djece i porodice kao najvažnijih društvenih resursa.

Predstavnik Kancelarije za sjeverozapadni Balkan međunarodne organizacije Save the children, Amir Bašić iz Sarajeva, podsjetio je da je ta organizacija godinama prisutna u Crnoj Gori i sa partnerima iz državne vlasti i NVO radi na kreiranju kvalitetnih uslova za djecu kako bi se ostvarivala njihova prava.

“Početkom prošle godine došli smo u Crnu Goru sa novim projektom, čiji je cilj da kreira socijalne usluge koje ne postoje u sistemu socijalne zaštite. Dnevni centar će pružati usluge u saradnji sa Centrom za socijalni rad i ostalim institucijama, kako bi djecu sklonili sa ulice i pružili im priliku za normalnije djetinjstvo, zdravije odrastanje i bolju budućnost”, rekao je Bašić.

On je predočio da će Dnevni centar edukovati djecu, pripremati ih za upis u osnovnu školu, pomagati u učenju, pripremati ih za naredno polaganje razreda i pružati usluge pojedinačnog i grupnog savjetovanja.

Prema njegovim riječima, djeca će imati minimalno po obrok dnevno, a posebnim programom pružaće se podrška porodicama.

“Defendologija iz Nikšića je jedan od naših strateških partnera i veoma bitna organizacija u Nikšiću u sitemu dječije zaštite”, ocijenio je Bašić.

Predsjednik Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja Crne Gore "Defendologija”, Slavko Milić, rekao je da je izuzetno počastvovan što je nakon šest godina rada začetnik takvog projekta, i najavio puni doprinos te organizacije sistemu dječje i socijalne zaštite Crne Gore.

On se zahvalio organizaciji Save the children na finansiranju, stručnoj pomoći i znanju koje je pružila kadru i osoblju "Defendologije" u Nikšiću.

Socijalni radnik u "Defendologiji", Anastazija Langer, kazala je da je taj Centar osnovan prije skoro šest godina tokom kojih je zabilježio značajne rezultate u poljima nučnoistraživačkog, stručnog i humanitarnog rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније