Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 12. 2017. 09:08 >> 08:49

MINIĆ PORUČILA

Ljekari da vrate dostojanstvo struci

Poslanica Demokratske Crne Gore dr Valentina Minić uvjerena je da će ljekari oslobođeni straha, uz prisustvo kritičke misli, savjesnim glasanjem na sjednici Ljekarske komore Crne Gore vratiti dostojanstvo struci i nauci.

 

“Izabrani delegati u Skupštinu LJKCG će imati priliku da odbrane medicinsku struku od kontinuirane političke samovolje, ucjena i pritisaka koje trpe već godinu dana. Imaće priliku da pokažu da im struka znači više od moći jednog čovjeka sa velikim voznim parkom”, navodi Minić u izjavi za medije.

To će, kako navodi, biti borba između hrabrosti i straha, časti i stida, između prkosa i ucjene, između korupcije i antikorupcije, između ljudi i neljudi, između nauke i primitivizma, između znanja i neznanja, borba između struke i politike.

“Zajedno moramo vjerovati u budućnost i boriti se za promjenu sistema vrijednosti. Vjerujem da imamo intelektualnog kapaciteta da izdržimo probu časti i pobijedimo izazove ličnih interesa kojim nas trgovci ljudskim dušama pokušavaju ucijeniti. Podsjetiću sve kolege da smo položili Hipokratovu, a ne Hrapovićevu zakletvu. Ako intelekt i struka zaćute pred politikom, šta će nam ostati - Hrapović i džip sa dvozonskom klimom?”, poručila je Minić.

Govoreći o stanju u zdravstvu ona je kazala da ni nakon 10 godina od sticanja nezavisnosti, naše zdravstvo nema registar djece sa posebnim potrebama.

“Za 5 godina preko 100 miliona eura novca naših građana za lijekove, završilo je u rukama jedne porodice i jedne firme dok se državni Monterfam planski uništava. Zakonom propisan Nacionalni centar za autizam koji je trebalo da bude otvoren u avgustu prošle godine tek sada dolazi u fokus pažnje šire javnosti”, navela je poslanica Demokrata.

Nema kaže, registra zavisnika, nema informacija o oralnom zdravlju stanovništva, nema više obaveznih sistematskih pregleda, a ugašena je i privatizovana cjelokupna zdravstvena grana stomatologije.

“Građani i dalje mjesecima čekaju pregled. U bolnicama iz prošlog vijeka nema savremene opreme, kadra i osnovnih reagenasa, nema protokola liječenja, nema dovoljno specijalista, dok nam najperspektivniji stručnjaci zbog loših uslova rada i niskih primanja odlaze u privatne zdravstvene ustanove i inostranstvo, kako bi u sređenim sistemima radili za 10 puta veću platu”, navodi Minić.

Ali zato, kako ističe, imamo “elektronsko zakazivanje”. Imamo viber aplikacije i propalu reformu primarne zdravstvene zaštite.

“Imamo uskraćeno pravo izbora specijaliste. Imamo poziv na linč ljekara od strane Ministarstva zdravlja. Imamo Ljekarsku komoru nakon 20 godina legitimno odabranu i automatski blokiranu kao politički nepodobnu. Imamo Stomatološku komoru koju nisu birali stomatolozi. Imamo aparate i bolnice iz prošlog vijeka. Imamo i ljekare koji umjesto 30, pregledaju preko 60 pacijenata u smjeni, a nijesu plaćeni za to. Imamo i stručnjake koje je svijet prepoznao i šarmantno odvukao lijepim ponudama, ali imamo i one heroje koji su svijetu odoljeli i uprkos svemu ostali da baš nas liječe, za inat svima”, istakla je funkcionerka Demokrata.

Imamo, navodi ona i ministra Hrapovića i dvije ordinacije sakrivene od Agencije za antikorupciju.

“Imamo i džip marke “Škoda” braon metalik boje. Dvozonsku klimu i grijanje za sjedišta kao rezultat preko 40.000 eura “teškog “ tendera za proširenje ministrovog voznog parka. Ministar time, kako kaže, želi “poboljšati kvalitet zdravstvene zaštite”. Svake 4 godine dobijamo novu strategiju i novog ministra koji ima drugačiju viziju spasa crnogorskog zdravstva. Za vrijeme “vladavine” ministra Šegrta, zamalo nam zdravstvo 30 narednih godina nije završilo u rukama "off shore" kompanije sa Devičanskih ostrva, povezane sa aferom “Panama papiri”, navela je Minić.

Ona ipak ističe da ljekari ne smiju da gube nadu. “Moraju vjerovati da će doći dan kada će svojim pacijentima moći da pruže kvalitetnu zdravstvenu uslugu”, zaključuje Minić u izjavi za medije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније