Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 12. 2017. 08:21 >> 07:50

CG NE ZAOSTAJE

Potpis olovkom odlazi u istoriju

U poslovnom svijetu standard u elektronskoj komunikaciji postaje razmjena podataka, dokumenata, mejlova koji su potpisani digitalnim sertifikatom (kvalifikovanim elektronskim potpisom). Crna Gora ne zaostaje puno, pa već imamo široku upotrebu elektronskog potpisa u zdravstvu, obrazovanju, poreskoj politici, javnim nabavkama i slično.

Elektronski potpis ima istu pravnu snagu kao i svojeručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnom obliku i prihvatljiv je kao dokazno sredstvo u postupcima pred nadležnim državnim organima i organima lokalne samouprave.

Kako je regulisano dobijanje elektronskog potpisa i za šta se može koristiti objasnila nam je generalna direktorica Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Milica Janković.

"Dobijanje elektronskog potpisa je regulisano Zakonom o elektronskom potpisu, koji je u posljednjih 12 godina usklađivan sa pravnom legislativom Evropske unije, a od maja ove godine je na snazi Zakon o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu koji je usklađen sa EIDAS uredbom o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja u elektronske transakcije na unutrašnjem tržištu. Elektronski potpis kao skup podataka u elektronskom obliku, koji je logički povezan sa elektronskim dokumentom, služi za potpis, elektronsku identifikaciju potpisnika i provjeru vjerodostojnosti potpisanog elektronskog dokumenta", kazala je Janković.

Kako je dodala, na formiranje cijene digitalnog sertifikata, svakako, utiče konkurentnost u oblasti izdavanja sertifikata.

"Ministarstvo preporučuje da se cijena usluga sertifikovanja prilagodi kako bi se podstakla masovnija upotreba elektronskog potpisa. Trenutno u Crnoj Gori postoje dva sertifikaciona tijela - GOV.CA za potrebe izdavanja sertifikata organima državne uprave i Pošta CA koja izdaje digitalne sertifikate za građane i privredu, po cijeni od 110 eura. Oba tijela izdaju sertifikate sa rokom važenja tri godine. Postoji interesovanje da se davanjem usluga sertifikovanja za elektronske transakcije, osim Pošte, bave i ostali subjekti, koji ispune zakonske uslove", istakla je Janković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније