Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

25. 12. 2017. 14:56   >>  14:24

MEDENICA SAOPŠTILA

Zadovoljni ocjenama EU o sudstvu

U procesu pristupanja Evropskoj uniji crnogorsko sudstvo zadovoljno ocjenama Evropske komisije, poručila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, naglasivši da je domaće sudstvo efikasno i efektivno, ali da i dalje treba raditi na jačanju njegove pouzdanosti.

 

Vrhovni sud su, kako su saopštili iz te institucije, u okviru dana "Otvorenih vrata" danas posjetili direktor i polaznici druge godine Policijske akademije iz Danilovgrada.

Medenica je, kako se dodaje, predočila polaznicima Policijske akademije rezultate rada sudova, strateške ciljeve i izazove u funkcionisanju sudske grane vlasti.

"Posebna pažnja posvećuje se ujednačavanju sudske prakse, za šta u Vrhovnom i svim većim sudovima postoje posebna odeljenja. Budućim policijskim službenicima predočila je značaj njihovog poziva koji je kao i sudijski u skorije vrijeme podložan neprimjerenim napadima, a koje treba zaštiti adekvatnom kaznenom politikom", navodi se u saopštenju.

Medenica je upoznala goste sa istraživanjem Svjetske banke po kojem 59 odsto građana ima povjerenje u nacionalni sudski sistem.

Ona je najavila usvajanje Komunikacionog protokola koji će ojačati saradnju sudova sa medijima, ali i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Policijskom akademijom u januaru 2018. godine.

Direktor Policijske akademije Boban Šaranović zahvalio se na mogućnosti da kroz aktivnost "Otvorena vrata" polaznici Akademije neposredno čuju sudijska iskustva i rezultate, čime Vrhovni sud i Policijska akademija uspostavljaju kvalitetnu međuinstitucionalnu saradnju.

"Mišljenja je da će saradnja, koja će se valorizovati kroz predavanja crnogorskih sudija i praćenje suđenja u sudovima različitih nadležnosti, biti od neprocjenjivog značaja za praktično znanje polaznika, od čije zakonitosti u budućem radu zavisi i kvalitet sudskog postupka i odluka", saopštili su iz Suda.

Predsjednica Vrhovnog suda je odgovarala na mnogobrojna pitanja polaznika Policijske akademije koja su se odnosila na percepciju javnosti o radu sudova, dužini sudskih postupaka i načinu realizacije budućih predavanja i praćenja suđenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније