Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ Radio CG ]

27. 12. 2017. 10:40 >> 12:34
6

ČIRGIĆ SAOPŠTIO

Najveće plate ljekara preko 2.000 eura

Prosječna zarada ljekara u novembru iznosila je 930 eura, a 15 najvećih plata prelazi 2.000 eura, kazao je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić za Radio Crne Gore. On je pojasnio da su to zarade koje prime ljekari sa svim dodacima.


Stota plata ljekara iznosi 1.600 eura, 300. je 1.300 eura, 600. zarada je preko 1.000 eura, kazao je Čirgić. „750 eura je najniža palata ljekara na primarnom nivou“, kazao je Čirgić.

On je saopštio i da su plate u Fondu zdravstva znatno niže, posječno oko 500 eura.

Budžet dovoljan za funkcionisanje sistema

Budžet Fonda za zdravstveno osiguranje za 2018. od 205 miliona eura neće biti dovoljan da pokrije sve potrebe zdravstva, ali je dovoljan za normalno funkcionisanje sistema, kazao je direktor te institucije Sead Čirgić u emisiji "Radio ordinacij". 

Fond je za 2018. godinu tražio 215 miliona, ali im je odobreno 10 miliona eura manja, što će kako kaže Čirgić dovesti do kumulacije duga, koji iznosi oko 20 miliona eura.

On je u emisiji "Radio ordinacija", kazao i da je dobro što je iz godine u godinu budžet Fonda sve veći.

“To znači da se više daje na značaju zdravstvu”, kazao je Čirgić i dodao da je zadovoljan funkcionisanjem sistema. Ističe i da će budžet imati i razvojnu komponentu, dva miliona eura planirano je za sistem elektrosnkih kartice.

Najviše novca biće utrošeno za ljekove i zarade. Oko 90 miliona iz budžeta biće potrošeno za plate, a kako kaže Čirgić, za tranfere javnim zdravstvenim ustanovama oko 76 i po miliona i za ljekove 56 miliona. Za liječenja u inostranstvu biće izdvojeno 16 i po miliona.

“Nisu to dovoljna sredstva da bi se u potpunosti pokrile potrebe zdravstvenog sistema”, kazao je Čirgić.

On je naveo i da bi informatizacija specijalnih bolnica, trebalo da bude završena do kraja februara 2018, a sljedeće godine će se raditi i na informatizaciji KCCG, što bi trebalo da smanji troškove za ljekove.

“Znam da će se intenzivno raditi na tome sljedeće godine”, kazao je Čirgić. Poseban fond, čije je osnivanje u planu trebalo bi da obezbijedi bolju kontrolu potrošnje skupih ljekova.

Govoreći o radu Montefarma, Čirgić je saopštio da nikada nije razmišljao o gašenju, državnog lanca apoteka.

Sistem uzimanja ljekova kod privatnika na recept, kako kaže Čirgić, dobro funkcioniše, ali Montefarm i privatne apoteke nijesu izjednačene u pogledu nabavke ljekova.

“Vjerujem da će doći i do toga da se izjednači postupak nabavki”, kazao je Čirgić I dodao da očekuje dobru snabdjevenost ljekovima i naredne godine.

Čirgić je kazao i da je zadovoljan saradnjom sa privatnom bolnicom Kodra. Za 10 mjeseci u Kodri je pregledano oko 10.000 pacijenata, a pruženo je oko 18.000 usluga. "Trošak za tih 10 mjeseci je oko 2,6 miliona eura", kazao je Čirgić. 

On nije želio da govori o dešavanjima u Ljekarskoj komori. Govoreći o planovima za 2018. poručio je: „Sljedeća godina je presudna za postavljanje sistema na zdravim osnovama“, zaključio je Čirgić i dodao da će ljekova biti dovoljno. 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније