Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 07. 2013. 12:21 >> 19:59
4

SJEĆANJE NA HEROJA

Srđan Aleksić dobio bulevar u Podgorici

U Podgorici je danas, preko puta Spomen parka Pobrežje, povodom obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije, ulica zvanično nazvana po Srđanu Aleksiću, koji je 1993. ubijen u Trebinju kada je branio druga islamske vjeroispovjesti.

 

"Podgorica će, otvaranjem bulevara koji nosi ime tragično nastradalog Aleksića, čuvati sjećanje na njega, koji je štiteći mladića druge vjere i nacija pokazao po kojim principima treba da se živi", kazao je gradonačelnik, Miomir Mugoša.

Mugoša je naveo da će Aleksić zbog svoje hrabrosti zauvijek živjeti, i podsjetio da je Glavni grad podržao inicijativu Foruma Bošnjaka i Muslimana u Crnoj Gori, da jedna ulica dobije ime po njemu.

“Po našoj procjeni, najprimjerenije da to bude ulica pored Spomen parka u Pobrežju. Skupština Glavnog grada u februaru je donijela odluka da ta ulica nosi ime Srđana, vječno mladog heroja”, rekao je Mugoša.

On je dodao da je Aleksić primjer da se u vihoru rata, kada se najčašće gube ljudske osobine može biti čovjek, “a to znači biti spreman da se interesi drugog stave ispred sopstvenih, čak i po cijenu da se izgubi život”.

“Srđan je najljepši izdanak ne samo svog rodnog grada već i šire. Bio je glumac amater, nada Jugoslavije u plivanju, i u tragičnom trenutku za sve narode sa ovih prostora pokazao po kojim principima treba da živimo. Njegov čin, kada je zaštitio mladića druge vjere i nacije, trajaće kao jedan od najsnažnijih poziva na suživot različitosti”, kazao je Mugoša.



Na otvaranju bulevara u čast heroja Aleksića prisustvovao je i njegov otac Rade.

"Pitali su me nakon rata kako se osjećam, a ja sam rekao, da sam imao jednu divnu zemlju koju sam jako volio, pa onda došao rat, pa mi sve to neko uzeo i Podgoricu i Nikšić, Zagreb, Split, Beograd, Novi Sad, ali kako vrijeme prolazi Srđan, zahvaljujući vama, vraća mi sve ono što je nekad bilo izgubljeno“, rekao je Srđanov otac danas.

Rade je kazao da mu je Srđan danas vratio i Podgoricu, koja mu je bliža i milija nego ikada do sada.

Cvijeće na Spomen park danas su položili i ministri u crnogorskoj Vladi, Duško Marković, Suad Numanović, Sanja Vlahović, Raško Konjević, predstavnici parlamentarnih partija, Foruma Bošnjaka, kao i strane diplomate.

 

U galeriji možete pogledati fotografije polaganja vijenaca na Pobrežju, kao i sa imenovanja bulevara Srđana Aleksića.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније