Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

28. 12. 2017. 18:34 >> 18:02

SUMIRANI REZULTATI

Grbović: I u 2018. domaćinsko upravljanje

Lokalna uprava Nikšića od početka mandata radila je domaćinski, pa su i rezultati više nego dobri, a tako će biti nastavljeno i u narednoj godini”, ocijenio je predsjednik Opštine Veselin Grbović na Novogodišnjem koktelu.

On je ukazao da su već pri kraju prvog mandata “doveli finansije u dobro stanje, riješili pitanje svih tekućih dugova, redovno izmiruju lične dohotke sa porezima i doprinosima, isplaćuju obaveze prema reprogramiranim porezima prema državi”.

“Finansijsko stanje u Opštini je, može se reći, relaksirano. Obezbijedili smo i značajne depozite koji će nam omogućiti redovno servisiranje svih naših obaveza u prvih nekoliko mjeseci naredne godine kada se budžet lokalnih uprava, kao i države slabije puni”, rekao je Grbović.

Podsjećajući na učinjeno, Grbović je ocijenio da su sa koalicionim partnerom Socijademokratama (SD) ostvarili dobre rezultate i postavili dobru ”podlogu” za naredni period.

”U prethodnom periodu imali smo dosta realizovanih investicija i Nikšić je bio veliko gradilište. Pored velikih investicija koje su promijenile izgled grada, poput Nikšićkog pozorišta, Tehnopolisa, bazena u sportskom centru, ove godine počela je i rekonstrukcija gradskog Trga, koja će biti okončana na proljeće”, rekao je Grbović.

On je podsjetio i na značajnu realizovanu investiciju sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju vodovoda u seoskim sredinama, kako bi omogućili mještanima dobre uslove za život i bavljenje poljoprivredom.

”Više od milion euraa uloženo je ove godine u vodovode, što je najviše u Crnoj Gori. Završeni su vodovodi u Lukovu, Dučicama, očekuje se da bude pušten i u Petrovićima, izvršena je rekonstrukcija u Morakovu i izbušeno pet bunara čime su obezbijeđene dovoljne količine vode za snabdijevanje Župe, a počela je i gradnja ka Vraćenovićim”, rekao je Grbović.

On je podsjetio da je u minulom periodu urađeno i nekoliko vještačkih akumulacija u mjestima gdje se ne može obezbijediti voda, kao i na izgradnju putne infrastrukture, gradskih ulica, lokalnih i magistralnih saobraćajnica.

”U planu je i rekonstrukcija dionice puta od Vilusa prema Trubjeli u dužini od oko 17 kilometara, čime će biti riješeni glavni saobraćajni problemi na području nikšićke opštine. U narednoj godini biće urađen i projekat za izgradnju puta od NIkšića ka Cetinju koji bi trebao da počne da se radi 2019. godine”, rekao je Grbović.

On je kazao da je izgrađeno i još se radi stamenih zgrada za penzionere i zdravstvene radnike i najavio da će u januaru početi i radovi na 120 stanova za zaposlene u MUP-u, ANB-u, graničnoj policiji.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću se, računajući i privatne investitore, gradi deset stambenih objekata, što je uslovila velika potražnja za stanovima.

Grbović je naveo i da je izgrađen znatan broj zdravstvenih ambulanti, vrtića, centara za osobe sa invaliditetom i istakao da su značajna sredstva za projekte u Nikšiću obezbijeđena iz stranih donacija, posredstvom ambasade Njemačke, SAD, Kine, Turske agenciju TIKA.

”I u narednom periodu nastaviće se sa realizacijom brojnih projekata, pa je već raspisan tender za početak rekonstrukcije Doma revolucije, koja će se fazno realizovati. Rekonstrukcija će početi sa dvije strane objekta, a radiće se po principu privatno – javnog partnerstva”, rekao je Grbović.

On je kazao da će u početku u Domu revolucije biti urađen veliki ugostiteljski lokal i fitness centar i ocijenio da bi do kraja mandata te lokalne vlasti taj višedecenijski problem Nikšića trebao biti riješen.

Govoreći o planiranim investicijama u narednoj godini, najavio je da će u januaru biti raspisan tender za gradnju Doma za stare, vrijednosti 5,5 miliona eura, od kojih je 3,87 miliona donacija Evropskog regionalnog fonda, a ostatak obezbjeđuje državna Direkcija za javne radove.

Dom za stare, kako je kazao Grbović, trebao bi biti završen do kraja naredne godine, a u toj ustanovi trebalo bi biti smješteno oko 208 stanara i zaposleno oko 100 radnika, od kojih 40 sa visokom stručnom spremom.

Planirana je i izgradnja zapadne tribine Fudbalskog stadiona Sutjeske, za koji će Fudbalski savez obezbijediti donaciju od 1,5 miliona eura, a oko dva miliona Direkcija javnih radova i Opština.

”Dobićemo modernu zapadnu tribinu, što je preduslov da se održavaju međunarodne fudbalske utakmice i na stadionu u Nikšiću. Za nekoliko godoina planiramo da bude urađena i kompletna rekonstrukcija gradskog stadiona”, rekao je Grbović.

On je kazao da očekuju i da će Elektroprivreda Crne Gore u narednoj godini početi realizaciju projekta prevođenja rijeke Zete u Krupac i Slano kako se ”ne bi nikada više desila ovogodišnja situacija kada su ta jezera bila bez vode” i kazao da će se na Krnovu raditi još jedan energetski projekat vjetroelektrana.

Grbović se pohvalio i učinjenim na rješavanju problema u privredi grada, koja je bila u teškom stanju i naveo pozitivne primere Željezare, Onogošta, Nike, Monteživa, Sindčela, kao i najavio nove projekte privatnih investitora, poput industrije mesa Goranović. firme za proizvodnju ljekovitog bilja Herbal Montenegro.

Puno uspjeha, kako je ocijenio, postignuto je i u oblasti kulture i sporta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније