Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 07. 2013. 14:33 >> 14:35

MANS

Tužba sudu zbog parkinga

Mreža za afirmacija nevladinog sektora (MANS) podnijela je tužbu Upravnom sudu za poništenje naloga za plaćanje doplatne karte u iznosu od 20 eura, koji je toj NVO ostavio službenika “Parking servisa” zbog neplaćanja nezakonite i neustavne takse za korišćenje parking mjesta.

 

Namjera MANS-a je, kako je saopšteno, da preko sudskih instanci dokaže da je naplata pomenutih "kazni" potpuno nezakonita i da "Parking servis" već godinama obmanjuje građane.

Direktor građanskih incijativa Zorica Ćeranić ocijenila je da “Parking servis”, kojem je lokalna samouprava nezakonito i neustavno dala ovlašćenje da naplaćuje parking i utvrđuje cjenovnik, ide i dalje u kršenju prava građana sa doplatnom kartom kojom se građani kažnjavaju sa 20 eura.

"Ne postoji osnov da “Parking servis” naplaćuje doplatnu kartu građanima jer nije uvedena u skladu sa Odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Tom odlukom se uvode lokalne komunalne takse, utvrđuje njihova visina, način i rokovi plaćanja, kao i vršenje poslova utvrđivanja, naplate i kontrole naplate lokalne komunalne takse", kazala je Ćeranić.

Ovom Odlukom, smatra ona, bi trebala biti utvrđena tarifa i za komunalnu taksu za parkiranje.

"Ali to nije slučaj. Naime, Odlukom je utvrđena jedino tarifa za korišćenje prostora za parkiranje na taksi stajalištima. Dakle, taksa za korišćenje prostora za parkiranje plaća se samo za korišćenje taksi stajališta, a građani ne koriste taksi stajalište, niti su njihova vozila taksi vozila", kazala je ona.

MANS, kako je kazala, očekuje da će se Upravni sud potruditi da zaštiti prava građana jer to lokalna samouprava ne čini.

"Građanima nije omogućena zaštita od akata Parking servisa u drugom postupku, pa je Upravni sud dužan da odluči po tužbi MANS-a i poništi očigledno nezakonit akt kojim se odlučuje o pravima i interesima građana ne dajući im uopšte pravo da bilo kako učestvuju u postupku", zaključila je Ćeranić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније