Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 07. 2013. 16:18 >> 16:18
2

PREPORUKE EK

Uvode nove oblike diskriminacije

Vlada je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, kojim su uvedeni posebni oblici te pojave - uznemiravanje, seksualno uznemiravanje i rasna diskriminacija, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

On je pojasnio da je uvođenje posebnih oblika diskriminacija bila opšta preporuka Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije - Ekrija.

"Uveli smo i poseban stav diskriminacije po osnovu vjere ili uvjerenje, a na predlog vjerskih zajednica koje su insistirale na unošenu takve odredbe", rekao je Numanović novinarima nakon sjednice Vlade.

On je kazao da su pojačane i specificirali kaznene odredbe za počinjenu diskriminaciju, kojima su zaprijećene kazne posebno u oblasti rada, zapošljavanja, obrazovanja, starosti.

Numanović je rekao da su Zakonom uvedene i posebne oblasti kao što su zaštitne mjere za navedene prekršaje.

"Koje će obuhvatiti oduzimanje predmeta, zabranu vršenja poziva, djelatnost ili dužnosti od 30 dana do šest mjeseci, javno objavljivanje donijete odluke", dodao je on.

Numanović je rekao da su izmjenama Zakona dodatno precizirane nadležnosti zaštitnika za ljudska prava i slobode, kao i institucionalnog mehanizma za zaštitu od diskriminacije.

"Koji u tom Zakonu postupa po pritužbama ako predmet nije pokrenut pred sudom, daje obavještenje diskriminisanima od fizičkih lica, o njihovima pravima i mogućnostima razrešenja problema, sprovodi postupak mirenja i pokreće postupak pred sudom ili je umiješač u postupku kako pred grupom osoba sa istim svojstvima«, precizirao je Numanović.

Numanović je rekao da je Zakon o zabrani diskriminacije, jedan od prvih zakona iz Akcionog plana za poglavlje 23 i 24, navodeći da je realizacija tog plana na taj način počela.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније