Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

02. 01. 2018. 09:44 >> 09:12
2

ŠEHOVIĆ NAJAVIO

"Osvježiću kadar da pokrenem sistem"

Za prvog čovjeka crnogorskog prosvjetnog resora, Damira Šehovića, 2017. bila je velika godina za obrazovanje. Uvjeren je da se za godinu nije moglo više. Postavljeni su novi temelji za slabe tačke obrazovnog sistema. Slijedi, kako i sam priznaje, najteži dio, pravilna primjena donesenih zakonskih reformi.

“Trebalo je postaviti nove temelje za one slabe tačke obrazovnog sistema, poput proizvodnje kadra koji je teže zapošljiv zato što je profilisan u oblastima koje nijesu tražene, ili kadra koji ima široko, a nefunkcionalno znanje. Zato smo sveobuhvatnom zakonskom reformom uradili prvi korak: institucionalizovali promjene, a pred nama je najveći posao-njihova pravilna primjena” kazao je Šehović u intervjuu Dnevnim novinama.

Sumirajući rezultate iz godine na izmaku, kao najznačajniji iskorak bez sumnje vidi uvođenje besplatnih osnovnih i master studija.

“Kako u dijelu finansija, tako i u dijelu značaja koji ima za obrazovni sistem i demonstriranju našeg opredjeljenja da najdalje u obrazovanju ode onaj koji zna, a ne onaj koji ima”, poručuje ministar.

Iako je za 2018. godinu najavio smjene direktora obrazovnih ustanova, Šehović nije želio da licitira imenima. To što će, kaže, osvježiti kadar ne znači samo loše rezultate, već ponekad i potrebu da pokrenete glomazni, inertni sistem.

“Neću licitirati brojevima ili imenima javno, cijenim to neozbiljnim i neprofesionalnim. Javnost će biti upoznata blagovremeno sa svim našim koracima, kao i do sada. Prvu godinu smo, pored naravno reforme, iskoristili da se još bolje upoznamo sa personalnim radom direktora, da bismo nakon toga donijeli odluku o mjestima gdje cijenimo da je potrebno osvježenje. Dodatno, ono što stalno naglašavam jeste da to što smo se odlučili za određene kadrovske promjene ne znači samo loše rezultate, već ponekad i potrebu da pokrenete glomazni, inertni sistem”, kazao je Šehović.

Kada je u pitanju predškolsko obrazovanje, rješavanje problema prebukiranosti vrtića i dalje u vrhu prioriteta prosvjetnog resora.

“Samo u 2017. godini otvoreno je 550 novih mjesta u vrtićima na teritoriji glavnog grada, a u prvoj polovini 2018. godine očekuje se završetak vrtića na Starom aerodromu sa preko 300 mjesta. U 2018. godini će se i započeti ili nastaviti rekonstrukcija dijela postojećih vrtića, te izgradnja šest novih vrtića u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope i vrtića u Siti kvartu za koji je moguće da će se finansirati kroz model javno-privatnog partnerstva”, objašnjava Šehović, dodajući da su i u ovom dijelu, i pored procedura nabavki koje se moraju ispoštovati, a koje katkad traju prilično dugo, uradili dosta.

Ipak, poručuje, kad su najmlađi u pitanju, uvijek se mora raditi još brže i još bolje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније