Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

03. 01. 2018. 10:23 >> 09:48

JOKIĆ SAOPŠTIO

Obnoviće Tvrđavu i riješiti problem gužvi

Kotorska gradska uprava će u ovoj godini, za kapitalne investicije, utrošiti preko devet miliona eura, a prioriteti su obnova i rekonstrukcija Tvrđave i rješavanje problema saobraćajnih gužvi u gradu, najavio je gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić.

On je u intervjuu za PR Centar kazao da je plan da se najprije saniraju bedemi, odnosno kotorska Tvrđava, koja je upisana na Listu svjetske baštine.

"Planiramo da u obnovu i rekonstrukciju Tvrđave uložimo preko 800 hiljada eura, da uvedemo red na Tvrđavi, a Skupština Opštine je donijela odluku i o povećanju cijene ulaznice za gradsku Tvrđavu", naveo je Jokić.

U narednom periodu će se, kako je najavio, raditi na rješavanju problema saobraćajnih gužvi u Kotoru.

"Krenućemo u rješavanje toga problema implementacijom Studije saobraćaja, koju je uradio Saobraćajni fakultet iz Beograda i očekujemo da ćemo prvu fazu implementirati do početka aprila, kojom će se, očekujemo, bar za 30 odsto ubrzati saobraćaj u Kotoru", istakao je Jokić.

On je kazao da je plan da se na prostoru Kavača realizuje projekat vodovoda vrijedan preko pola miliona eura, navodeći da očekuje da se tokom ove godine realizuje većina onoga što su planirane investicije.

"Očekujemo i da prvi put, u dužem periodu, kapitalni budžet opštine bude realizovan preko 70 odsto. Uvijek je to do sada bilo negdje do 30 procenata. Ono što su otežavajući faktori jesu tenderske procedure i vremenski rokovi. Međutim, možemo da tvrdimo da ćemo svaku tendersku proceduru pokrenuti i da nećemo učiniti nijedno odlaganje u onome što su naše obaveze da se kapitalni budžet realizuje", poručio je Jokić.

Govoreći o rezultatima koji su postignuti od kada je na čelu Opštine Kotor, kazao je da se gradska uprava u prethodnih deset mjeseci trudila da postavi normativne temelje, koji omogućavaju očuvanje gradskog interesa, imovine i unapređenje života građana.

"Zbog toga smo odmah na početku naše uprave donijeli odluku o budžetu, čime smo značajno povećali sredstva koja se izdvajaju za sport, kulturu i nevladine organizacije. Ono što bih posebno naglasio je da smo ove godine donijeli odluku o subvencijama u poljoprivredu, tako da se ovih dana isplaćuju subvencije poljoprivrednim proizvođačima iz Kotora", naveo je Jokić.

On je istakao da je gradska uprava otvorena prema stanovncima Kotora i prema svim zainteresovanim građanima.

"U ovih deset mjeseci, moji saradnici i ja smo imali preko hiljadu susreta sa građanima Kotora, koji su izlagali svoje probleme i pokušavali smo da izađemo u susret gdje god je to moguće. Na isti taj način uveli smo sistem 48, koji se pokazao kao izuzetno efikasan. Sve službe su reagovale na svaku prijavu koja je dostavljena preko tog sistema", pojasnio je Jokić.

On je kazao da je gradska uprava svim školama u Kotoru donirala informatičku opremu, a kada je riječ o kapitalnim investicijama, kako je rekao, raspisan je 101 tenderski postupak.

"Investirali smo preko 300 hiljada eura u saobraćajnice, preko 250 hiljada eura u vodovod i kanalizaciju, preko 100 hiljada eura u javnu rasvjetu, a zajedno sa državom smo potpisali ugovor sa preduzećem Jedinstvo iz Užica na radovima na kanalizaciji i vodovodnoj mreži u Dobroti industrijskoj zoni, čija je vrijednost preko 700 hiljada eura", naveo je Jokić.

Upitan da prokomentariše odnos lokalne vlasti sa državnim organima, pojasnio je da se, iako postoji moratorijum na gradnju u Kotoru i dalje nastavlja realizacija projekata koji, kako je rekao, remete ono što je univerzalna vrijednost tog područja.

"Sa druge strane smo imali odluku Ministarstva kulture, koja je došla u periodu krajem maja, početkom juna, da neće finansirati kulturna dešavanja u opštini Kotor tokom ljeta, tako da smo morali iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora da nađemo način da organizujemo Festival pozorišta za djecu, Smotru mode, Kotor art, Don Brankove dane muzike, Festival klapa itd. Vjerujem da smo i tu pokazali da smo uspješno prevazišli sve što je država kao problem postavila pred nas", ocijenio je Jokić.

On je kazao da ključni odnos države i Opštine Kotor predstavlja dodjeljivanje koncesije nad operativnom obalom Luci Kotor AD, navodeći da to pitanje nije riješeno.

"To je pitanje oko kojeg ćemo nastaviti našu borbu i naša zalaganja da se upravljanje nad kotorskom obalom dodjeli preduzeću koje je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, a djelimično u vlasništvu države. Vjerujemo da je to borba, ne samo za interese Opštine Kotor, već prevashodno borba za interese države Crne Gore", rekao je Jokić.

Govoreći o turističkoj sezoni, istakao je da se u Kotoru ne može govoriti o ljetnjoj turističkoj sezoni, jer je to grad koji je, kako je rakao, posjećen cijele godine.

"Kod nas sezona već traje veći dio godine, a namjera lokalne samouprave, kao i turističke organizacije jeste da se sezona produži na svih 12 mjeseci, odnosno da više ne možemo govoriti o sezonalnosti turizma u Kotoru. Period za nama mogu ocijeniti kao uspješan, sa velikim brojem gostiju što je nosilo i određene probleme, ali i benefit kako za opštinu, tako i za privredne subjekte", naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima veliki problem predstavlja kada u isto vrijeme dođu tri ili četiri kruzera, što kako je pojasnio, znači da 15-ak hiljada ljudi u istom trenutku posjećuje Stari grad.

"Zbog toga Kotor trpi saobraćajne gužve i gužve u gradu. To pitanje se mora urediti na način da se smanji opterećenje na sam grad. Zbog toga je i pokrenuta saradnja sa gradovima u okruženju, prevashodno sa Dubrovnikom, kako bi zajednički nastupali prema kruzing industriji. Pokrenuli smo inicijativu da se ono što je pritisak i ono što su problemi rješava", rekao je Jokić.

On je kazao da je veoma zadovoljan što je saradnja Dubrovnika i Kotora, kao dva najsličnija grada na jadranskoj obali, pokrenuta na kvalitetan način, navodeći da je u proteklom periodu postojao niz aktivnosti u saradnji sa gradovima na Mediteranu.

"Imali smo Forum jadransko-jonske regije u Peskari, a nakon toga je bio skup gdje smo prvog dana govorili u Firenci, a drugog u Vatikanu, na kojem su gosti bili gradonačelnici značajnih gradova na Mediteranu. Poruka sa toga sastanka je da samo u zajedničkoj saradnji i u razmjeni iskustava možemo poboljšati kvalitet života u ovim gradovima. Kada sarađujemo i zajednički nastupamo sigurno ostavljamo bolji utisak i emitujemo veću snagu", ocijenio je Jokić.

On je naveo da je prednovogodišnji period bio posvećen uređenju i kićenju grada, a za mještane je, kako je dodao, bilo važno i to što su na vrata Starog grada vraćeni topovi koji su bili uklonjeni 2008. godine.

"Nedavno je i kontrafor, koji je više od godinu bio odvojen od bedema, vraćen na svoje mjesto. Sve ovo govori o našim namjerama da u ovoj godini, sve stvari u ovome gradu vratimo na svoje mjesto", poručio je Jokić.

On je zahvalio saradnicima koji su, kako je rekao, doprinijeli da Kotor u prethodnoj godini krene naprijed.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније