Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 07. 2013. 18:02 >> 18:02
1

REGISTROVANO PARTNERSTVO

Najbliži nam holandski model

Model za izradu Zakona o registrovanom partnerstvu, koji će LGBT osobama obezbjediti pravnu sigurnost u zajedničkom životu, trebalo bi da bude definisan do kraja naredne godine.

Biće analizirani modeli iz najrazvijenijih zemalja kao što su Danska, Francuska i Holandija.

U ovom trenutku holandski model je najbliži jer je istovremeno otvoren za homo i hetero parove, no još nije preciziran datum usvajanja novog zakona, koji bi LGBT zajednici omogućio puno, pravno prepoznavanje.

Istopolni parovi u Crnoj Gori sačekaće još na pravno priznavanje ukoliko žive skupa. Ne zna se precizno kada će biti usvojen novi Zakon o registrovanom partnerstvu, koji će im obezbjediti pravnu sigurnost u zajedničkom životu.

Da se ne tapka u mjestu potvrđuje i nedavno usvojena LGBT Strategija, koja obavezuje Vladu da donese novi zakon.
Vlada će do kraja naredne godine definisati model za izradu Zakona o registrovanom partnerstvu, a razmatraće se francuski, danski i holandski. U LGBT Forumu Progresu su spremni da razgovaraju o svim rješenjima, no jedan im je ipak najbliži.

Holadski model je, inače istovremeno otvoren i za istopolne i hetero parove. Iz NVO-a Kvir Montenegro podsjećaju da su inicirali donošenje zakonskih rješenja koja će LGBT zajednicu dovesti do punog i pravnog prepoznavanja. Predlažu dva rješenja.

U tradicionalnom crnogorskom društvu velika je mogućnost različitih pritisaka, da se ovaj zakon ne usvoji, međutim, u nadležnom ministarstvu su optimisti.

U više od 20 zemalja članica Savjeta Evrope istopolni parovi mogu da se vjenčaju ili registruju partnerstvo. Kada to bude praksa i kod nas LGBT populacija dobiće veliku pravnu sigurnost i moći da dijeli život u dvoje, bez straha da će im biti uskraćeno ono što stiču u zajedničkom životu.

Ako ne za dvije, zakon će morati da se donese do 2018. do kada je predviđena LGBT strategija koju je usvojila Vlada.

 

 

Ljilja Milić, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније