Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 01. 2018. 10:05 >> 08:18
12

NOVINAR DRŽAVNE TELEVIZIJE

Palestina zahvalna Crnoj Gori

Kada je u novembru 2014. godine za Portal RTCG govorio o teškim uslovima za život i rad u Palestini, nadajući se boljim vremenima i sigurnijoj budućnosti, novinar tamošnje državne televizije, Hasan Abul Al Rub, ni slutio nije da će tri i po godine kasnije ponovo pričati za naš Javni servis. Ovog puta, međutim, o još dramatičnijim dešavanjima u njegovoj zemlji, nakon američkog priznanja Jerusalima za prijestonicu Izraela.

 

Iako je za našu zemlju prvi put čuo tokom intervjua za Portal Javnog servisa 2014. godine, Al Rub je danas veoma zahvalan što je Crna Gora krajem prošle godine osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima za prijestonicu Izraela.

Sudeći po talasu nasilja koji je uslijedio, jasno je da je i danas, kao i prije tri i po godine, teže biti novinar u Palestini, nego li u bilo kojem drugom dijelu svijeta.

Stoga Al Rub ne krije zabrinutost za budućnost njegove porodice i zemlje u kojoj živi.

U odnosu na naš prvi susret u Turskoj, danas je i manja nada u bolje sjutra. Na naše pitanje što očekuje u narednom periodu, kratko odgovara: “Mračnu budućnost”.

Kaže da je Trampova odluka o priznanju Jerusalima za prijestonicu Izraela “korak bez presedana u američkoj spoljnoj politici prema Bliskom istoku”.

“Takva odluka započela je talas nasilja u mojoj zemlji”, kaže Al Rub.

Opisujući uobičajeni život prosječnog Palestinca, Hasan kaže da njegovi sunarodnici s budnom pažnjom prate vijesti o dešavanjima u zemlji.

Zato posljednje dane uglavnom provodi u televizijskom studiju, prenoseći građanima najnovije vijesti o palestinsko-izraelskom sukobu.

“Ljudi su veoma zabrinuti šta će biti u budućnosti”, kaže Al Rub.

Pojasnio nam je i zašto su Palestinci toliko ljuti na Trampa: “On je potpuno ignorisao naše postojanje i naša politička prava. Uzeo je nešto što mu ne pripada i dao ljudima koji ne polažu pravo na to u međunarodnom pravu”.

Očekujući “mračnu budućnost”, Hasan priznaje da bi se plašio ukoliko bi se situacija pogoršala. Naročito zbog djece.

“Ne znam šta da uradim kako bih im obezbijedio sigurniju budućnost”, kaže sagovornik Portala RTCG.

Dodaje da se posljednjih nedjelja drastično pogoršalo mišljenje Palestinaca o Sjedinjenim Američkim Državama.

Uprkos strahu od toga što bi talas nasilja mogao donijeti njegovom narodu, Al Rub vjeruje da, osim prostesta, ne postoji “nijedno drugo rješenje”.

“Amerikanci su očigledno pristrasni posrednici. Oni su ćutali oko ekspanzije nasilja godinama. A sada su Izraelu dali Jerusalim, uprkos mišljenju svijeta. Niko ne voli nasilje ili rat”, poručuje Al Rub.

Stoga očekuje da svijet osudi Trampovu odluku, iako smatra da to neće promijeniti ništa na terenu.

Priznaje da nije lako živjeti u strahu i pod svakodnevnim pritskom: “To vas jede, i drži da ste konstantno zabrinuti”.

Ipak ne gubi nadu da je moguć miran suživot Palestinaca i Izraelaca.

“Ali sve dok izraelska vojna okupacija postoji, ne postoji nikakva šansa da se tako nešto dogodi”, zaključuje Al Rub.

Igor PEJOVIĆ

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније