Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

06. 01. 2018. 12:57   >>  12:34

IZMJENE ZAKONA

Preciznija saradnja državne uprave i NVO

Saradnja organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO) biće preciznije regulisana izmjenama Zakona o državnoj upravi, koje se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Praksa je pokazala da postoje nejasnoće kada su u pitanju pojedina rješenja sadržana u vazećim podzakonskim aktima koja regulišu ovu materiju, pa je neophodno bilo unaprijediti zakonski osnov kako bi se omogućilo preciznije normiranje tih odnosa.

"NVO se, u dijelu koji se odnosi na konsultovanje u pripremi akata javnih politika, sagledavaju kao sastavni dio ostale zainteresovane javnosti, davanjem mogucnosti za učešće u postupku javne rasprave u pripremi tih akata u dvije faze - konsultovanja koja prethodi izradi odredenog akta i rasprave o nacrtu akta", navodi se u obrazloženju.

Važeća rješenja su u praksi uzrokovala obavezu organa državne uprave da, prilikom izrade određenog akata javne politike, objavljuju dva posebna poziva za ućešće u konsultovanju o istom pitanju - jedan za NVO i drugi za zainteresovanu javnost.

"Takvo rješenje je necjelishodno, imajući u vidu da su i NVO dio zainteresovane javnosti, pa je dovoljno da postoji jedan proces javnog konsultoravanja za sve zainteresovane subjekte", kaže se u obrazloženju izmjena Zakona o državnoj upravi.

Ministarstva i organi uprave ostvaruju saradnju sa NVO omogućavanjem učešća NVO u postupku sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona i strategija, radu radnih grupa i dragih radnih tijela koje obrazuju ministarstva i organi uprave radi sagledavanja pitanja od zajednickog interesaili za normativno uređivanje odgovarajucih pitanja.

"Kriterijume i postupak izbora predstavnika NVO u radne grape i druga radna tijela utvrduje Vlada", navodi se u predloženim izmjenama Zakona o državnoj upravi.

Zakonskom odredbom preciznije se uređuju pitanja od značaja za postupak sprovođenja javne rasprave u pripremi akata javnih politika. Obuhvat sprovođenja javne rasprave se proširuje i na strateška dokumenta(a ne samo na zakone kakoje do sada bilo), a propisuju se i izuzeci od obaveze sprovođenja javne rasprave.

Javna rasprava se ne sprovodi kad se zakonom, odnosno strategijom uređuju pitanja odbrane i bezbjednosti i godišnjeg budžeta, u vanrednim, hitnim ili nepredvidljivim okolnostima i kad se zakonom bitno drukčije ne uređuje neko pitanje.

U ovim slučajevima ministar je dužan da Vladi, uz predlog zakona ili strategije, dostavi i obrazloženje razloga zbog kojih nije sprovedena javna rasprava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније