Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

08. 01. 2018. 12:47 >> 12:15

TROŠAK ZA 10 MJESECI

Za liječenje u inostranstvu 7 miliona €

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) je za liječenje u zdravstvene ustanove van Crne Gore za deset mjeseci prošle godine izdvojio 7,1 miliona eura, saopštio je direktor FZO, Sead Čirgić.

On je kazao da je povećan broj upućenih osoba na liječenje van države u odnosu na prošlu godini, i da su zbog toga povećana izdvajanja za liječenje crnogorski građana u inostranstvo.

„Za liječenje u Srbiji izdvojeno je 4,3 miliona, a u drugim državama 2,8 miliona eura“, rekao je Čirgić agenciji MINA.

On je saopštio da je na liječenje u inostranstvo radi dijagnostike, liječenja, kontrole, slanja uzoraka krvi radi analiza, upućeno 3.904 osiguranika, od čega 3.522 u zdravstvene ustanove u Srbiju, a 382 u zdravstvene ustanove u druge države.

„Upućeno je 18 osiguranika više u odnosu na isti period 2016. godine, s tim što je smanjen broj osiguranika upućenih na liječenje u zdravstvene ustanove u Srbiju za 95, dok je u druge države u inostranstvu upućeno 113 osiguranika više“, rekao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, najviše osiguranika je na liječenje upućeno u zdravstvene ustanove u Srbiji, sa kojima Fond ima dugoročnu poslovnu saradnju i zaključene ugovore.

„To su uglavnom Klinički centar Srbije, IKVB „Dedinje”, Vojnomedicinska akademija, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, Univerzitetska dječja klinika, Kliničko bolnički centar „Zvezdara”, Institut za neonatalogiju Beograd i druge“, naveo je Čirgić.

Kako je dodao, od ukupno upućenih u Srbiju najviše je upućeno u Klinički centru Srbije 1.252 ili 35,55 odsto.

Kada je riječ o upućivanju u druge države, Čirgić je rekao da su osiguranici upućivani na liječenje u bolnicu „Acibadem“ u Tursku, Njemačku, Hrvatsku, Švajcarsku, Veliku Britaniju.

Upućivanje se, kako je objasnio, odnosi na dijagnostičke procedure PET CT i za HLA tipizaciju i biopsiju bubrega, IMRT zračnu terapiju, transplantacije, liječenje oboljelih od teških bolesti iz oblasti hematologije, neurohirurgije i drugo.

Čirgić je kazao da je najviše osiguranika upućeno na PET CT u kliniku Acibadem, sa kojom Fond ima zaključen ugovor.

„To je usluga koja se ne radi u Crnoj Gori i Fond plaća cijenu od 650 eura, koja je niža od cijene za istu uslugu u zemljama u okruženju, a radi se dijagnostičkoj usluzi koja postaje standard kod onkoloških oboljenja“, naveo je Čirgić.

Prema njegovim riječima, na liječenje transplantacijom upućeno je pet osiguranika, a troškovi liječenja iznose nekoliko stotina hiljada eura za jednog osiguranika.

„Takođe, u prošloj godini više osiguranika je upućeno na liječenje u inostranstvo zbog složenih procedura i teških komplikacija, kojih nije bilo u u 2016. godini, a troškovi za njihovo liječenje kreću se od 93 do 300 hiljada EUR“, dodao je Čirgić.

On je objasnio da predlog za upućivanje u inostranstvo daje konzilijum ljekara odgovarajućih specijalnosti Kliničkog centra Crne Gore, za oboljenja koja se ne mogu uspješno liječiti u Crnoj Gori.

Čirgić je istakao da se u praksi dešava da se u određenim slučajevima, predlozi konzilijuma vraćaju na dopunu ili da se konzilijum preciznije izjasni u predlogu.

„Ali rijetko imamo primjer da se ne odobri od strane Prvostepene ljekarske komisije Fonda ili Komisije za upućivanje na liječenje u inostranstvo“, rekao je Čirgić napominjući da je za liječenja van države osnovno i obavezno je konzilijarno mišljenje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније