Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

12. 01. 2018. 08:05   >>  07:32

AERODROMI CRNE GORE

Predlažu gradnju 4 privremena terminala

Kompanija Aerodromi Crne Gore predložila je Vladi izgradnju četiri privremena objekta kao dodatne kapacitete za prihvat i otpremu putnika, pošto će, prema procjenama, obim avio-saobraćaja godišnje rasti prosječno 15 do 20 odsto, saznaje Pobjeda.

U kompaniji očekuju da ti objekti budu završeni do početka ljetnje turističke sezone. Aerodromi su spremni da, prema saznanjima Pobjede, isključivo iz sopstvenih izvora stvore pretpostavke za efikasnije opsluživanje putnika i vazduhoplova na oba aerodroma.

Dosadašnje najave ukazuju na značajan rast saobraćaja na aerodromu Tivat u ovoj godini, a kapcitet putničkog terminala je 4,1 hiljada kvadrata. U toku jula i avgusta na toj površini se opsluži 250 hiljada putnika, a u istom periodu podgorički aerodrom, čija terminalna zgrada ima 5,5 hiljada kvadrata, opsluži 150 hiljada putnika.

Uz to, Aerodrom Tivat, pošto nema noćnih letova, ljeti radi u prosjeku 13 sati dnevno.

Aerodromi Crne Gore predlažu izgradnju privremenog objekta površine 1,3 hiljade kvadrata i jednostavne konstrukcije. U kompaniji smatraju da bi se, ukoliko se blagovremeno obezbijede neophodne saglasnosti i pojednostave procedure, objekat mogao staviti u funkciju do početka ljetnje turističke sezone.

U tom objektu predviđen je prostor za boravak putnika sa šest ček in šaltera, dvije linije KD kontrole, četiri šaltera pasoške kontrole, te dva carinska punkta. U sklopu objekta planiran je odlazeći gejt sa tri izlaza, kao i sortirnica za pripremanje prtljaga za transport. Izgradnjom ovog objekta stvaraju se uslovi za opsluživanje dodatnih 300 do 400 putnika u vršnom satu.

Dosadašnje najave govore da će na podgoričkom aerodromu u ovoj godini biti evidentan rast saobraćaja i značajno opterećenje postojećih kapaciteta, naročito u periodu ljetnje sezone.

Kapacitet aerodroma je predviđen za 600 putnika, dolazećih i odlazećih, u vršnom satu, što u principu predstavlja opsluživanje tri vazduhoplova u tom vremenskom periodu, prosječnog kapaciteta 100 sjedišta.

U periodu od januara do oktobra prošle godine zabilježeno je 107 sati sa preko 600 opsluženih putnika, od kojih je 20 sati bilo sa opterećenjem između 800 i 1,2 hiljade putnika u vršnom satu.

U prethodnoj sezoni evidentiran je i značajan broj problema, kao što je nedovoljan broj ček in šaltera za registraciju putnika i ručnog prtljaga, neadekvatan kapacitet čekaonice za odlazeće putnike, uska grla na pristupnoj, pasoškoj i bezbjednosnoj kontroli za odlazeće putnike, manjak adekvatnog prostora za predukrcavanje putnika, nedostatak kapaciteta čekaonice za dolazeće putnike.

Prema saznanjima Pobjede, u kompaniji smatraju da bi ti problemi bili prevaziđeni izgradnjom dva privremena objekta, sa južne i sjeverne strane putničkog terminala i trećeg privremenog objekta uz gejt za putnike VIP i generalne avijacije, na prostoru pored administrativne zgrade.

Osim ovih objekata, čija izgradnja takođe zahtijeva pojednostavljene procedure usljed vrlo kratkog vremena do početka ljetnje turističke sezone, predvidjeli su i jedan otvoreni punkt za registraciju putnika i prtljaga, ko jim bi se sa dva šalterska mjesta dodatno rasteretili postojeći kapaciteti. Dva privremena objekta sa južne i sjeverne strane su planirani kao čekaonice za odlazeće/dolazeće putnike, uz obezbjeđenje dodatnog prostora za sprovođenje pasoške kontrole u dolascima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније