Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: P.R.

12. 01. 2018. 15:40 >> 15:06

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

"Otvoreni smo za regionalnu saradnju"

Ministarstvo zdravlja biće u potpunosti otvoreno za regionalnu saradnju, usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava u stručnom kliničkom radu, koja doprinose unaprjeđenju prevencije, dijagnostike i liječenja čestih i teških oboljenja, poručila je predstavnica tog resora Milica Škiljević.

Delegacija Ministarstva zdravlja učestvovala je u Sarajevu na prvom sastanku partnera iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u okviru IPA projekta NeuraNet, koji ima za cilj unaprjeđenje tretmana pacijenata sa epilepsijom I sa Perkinsonovom bolešću.

Projekat se bavi unaprjeđenjem komunikacije i saradnje između referentnih centara i bolnica na području tri države, poboljšavanjem i olakšavanjem kretanja na prekograničnom nivou bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i pacijenata u poodmaklom stadiju Parkinsonove bolesti.

Planirano je uspostavljanje mreže koja će da omogući audio-vizuelnu komunikaciju, daljinsku dijagnozu, razmjenu medicinskih podataka, drugog mišljenja, konsultacije i druge medicinske usluge između referentnih centara i bolnica u realnom vremenu.

„Cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga, transfer i implementacija ekspertize i najboljih praksi za bolnice u regionu, izgradnja kapaciteta bolnica, smanjenje transporta pacijenata i poboljšanje njihovog kvaliteta života“, kaže se u saopštenju.

Škiljević je naglasila da je Ministarstvo zdravlja Crne Gore, kao kreator zdravstvene politike, uvijek bilo i biće u potpunosti otvoreno za regionalnu saradnju.

Prema njenim riječima, kako Crna Gora nema kapaciteta za liječenje ovakvih pacijenata, država je omogućila njihovo liječenje u centrima, prvenstveno država regiona, tako da se oni upućuju u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu ili Kliničku bolnicu Rijeka.

"Oni djeluju kao referentni centri za ove bolesti u regionu, gdje su uključeni u ispitivanja najnovijih potencijalno i učinkovitijih antiepileptičkih lijekova ili su upućeni na neuraohiruško liječenje“, kazala je Škiljević, koja je generalna direktorica Direktorata za projekte i ekonomiku u zdravstvu.

Ona ja najavila da je jedan od prioriteta rada Ministarstva zdravlja unaprjeđenje telemedicine, koja je i neizostavni činilac ovog projekta i čija primjena nije stvar prestiža zdravstvenih sistema, već standard bez kojeg se ne može govoriti o savremenoj medicini.

„S obzirom na to da kapaciteti za liječenje ovih bolesti postoje samo u referentnim centrima, time je i značaj realizacije ovog prpjekta veći, jer se ostvaruje povećanom komunikacijom, saradnjom i koordinacijom referentnih centara i bolnica u regionu, usklađivanjem i poboljšanjem kvaliteta zdravstvenih usluga u bolnicama programskog područja u cjelini, kao i poboljšanjem i efikasnijim tranzitom pacijenata na prekograničnom nivou“, kaže se u saopštenju.

Za Crnu Goru je planirana je nabavka EEG aparata sa softverom za EEG analizu, neuraološke stanice i serverski sistem ukupne vrijednosti 70 hiljada eura. Oprema će biti instalirana (po jedan aparat) u Opštoj bolnici Bar i Kliničkom centru Crne Gore.

Projektom je predviđena obuka doktora i medicinskog osoblja i razmjena iskustava u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније