Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: O. Z. ]

13. 01. 2018. 08:14   >>  07:42 2

NAKON ZEMLJOTRESA

Andrijevica: Mnoge kuće više nijesu za život

Opština Andrijevica nije uopšte prošla bolje od Plava, nego je čak u nekim mjestima situacija i mnogo gora. Krov nije problem, da se lako popraviti, ali kad zidovi puknu, ugaoni kamen ili ćošak, u takvim se kućama više ne može živjeti, naglasio je za Pobjedu Rade Marjanović, predsjednik opštinskih komisija za procjenu štete od nedavnog zemljotresa koji je pogodio sjever države.

On je i na čelu andrijevičke komisije i ističe da je intenzitet zemljotresa od 4. januara isti, ako ne, kako kaže, i veći, u rubnim dijelovima Andrijevice nego u Plavu, a „stepen oštećenja kuća u selima Gračanica, Gornji Lug i Ulotina u velikom broju je i 100 odsto“.

Marjanović podsjeća i da je epicentar zemljotresa bio na planini Visitor, na sedam i po kilometara prema Andrijevici, zbog čega su sela koja gravitiraju prema Plavu i pretrpjela velika oštećenja.

"U selu Ulotina 95 odsto kuća ima oštećenja od 70 do 100 odsto. Ista je situacija i u selu Gračanica i u Gornjem Lugu. Najviše su oštećene kuće sa tradicionalnom crnogorskom gradnjom, odnosno kuće pravljene od kamena", istakao je Marjanović.

On tvrdi da postoje kuće koje nijesu za stanovanje i u kojima niko ne bi smio da provede noć.

"Zidovi u kućama tradicionalne gradnje, koji imaju vidljive spoljnje napukline, samo se zbog novih pomjeranja tla više šire, padaju plafoni i slično. I kod modernije gradnje imamo puno oštećenja, ali su u manjoj mjeri, odnosno nijesu toliko opasna kao kod tradicionalne", opisao je Marjanović.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku o hitnoj interventnoj podršci opštinama Plav, Andrijevica, Gusinje i Berane u ukupnom iznosu od 190.000 eura. Od toga Andrijevici je pripalo 40.000 eura, što prema mišljenju sagovornika Pobjede, nije dovoljno, ali će uspjeti najurgentnijim slučajevima da izađu u susret, do završetka procesa procjene štete.

"Nije dovoljno, ali će pomoći da se sad u prvom talasu pokaže porodicama da nijesu ostavljene na cjedilu, da ih država i društvo nijesu ostavili", poručio je Marjanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније