Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2018. 13:37   >>  13:06 2

HRAPOVIĆ ISTAKAO

Manja smrtnost od karcinoma i moždanog udara

Stopa smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih bolesti i moždanog udara značajno je snižena nakon više godina aktivnosti, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, govoreći o postignutim rezutatima Ministarstva u prethodnoj godini, ukazao da je Crna Gora u 2017. napravila najveći pomak na listi rangiranih 35 zemalja.

„To smatramo jednim od najvećih rezulatata, jer on predstavlja sumaciju svih naših aktivnosti u ovoj godini, iako postoje i aktivnosti koje nisu obuhvaćene bodovanjem, a mi smo ih sproveli i na njih smo ponosni“, rekao je Hrapović agenciji Mina.

On je kazao da je, nakon niza godina aktivnosti, značajno snižena stopa smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih bolesti i moždanog udara.

„Naši građani to ne mogu neposredno da osjete, ali statistika govori da se na tom planu mnogo toga uradilo, prije svega upotrebom savremene terapije i savremenih protokola liječenja koji su najzad postigli željeni efekat“, istakao je Hrapović.

On je podsjetio da je prošle godine uvedeno elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda, i novi elektronski servis e-Recept.

Hrapović je kazao da je zadovoljan sprovođenjem projekta zakazivanja specijalističkih pregleda, ali da nije činjenicom da se 38 odsto pacijenata ne odaziva na preglede.

„Taj problem ćemo riješiti unapređenjem softverskog sistema, koji će omogućiti pacijentu da bude kontaktiran šestog, petog i četvrtog dana pred zakazani pregled, gdje će pacijent jednostavnim odabirom brojki na tastaturi prihvatiti ili otkazati svoj dolazak na pregled. Na taj način ćemo u slučaju kada se otkaže pregled, pacijentima otvarati nova slobodna mjesta za zakazivanje“, objasnio je ministar.

Prema njegovim riječima, elektronsko zakazivanje se pokazalo kao odličan alat u dijagnostikovanju uskih grla u sistemu, a za odgovornog rukovodioca je odlično oruđe za unapređenje sopstvenog rukovođenja i efikasnosti rada.

Hrapović je istakao da sistem trpi izmjene i da će se još nadograđivati i usavršavati.

„Već smo na putu da ljekar manjim brojem informatičkih koraka dođe do traženog specijalističkog pregleda, a već se primjećuje i da su ljekari ušli u sistem, savladali tehniku i sada ima manje nedoumica, manje pogrešnih upućivanja i slično, što znači da sistem lagano „osvaja teren““, naveo je Hrapović

On je podsjetio da je u završnoj, odnosno fazi testiranja, Projekat digitalnog potpisivanja elektronskog recepta, što stvara pretpostavke za isključivanje štampane verzije recepta iz zdravstvenog sistema Crne Gore.

Prema riječima ministra, ativnosti na Projektu uvođenja DRG sistema, kojim se postojeći model plaćanja akutnog bolničkog liječenja mijenja novim modelom koji je baziran na rezultatima, značajno su intenzivirane, pa je procenat uspješno grupisanih i verifikovanih DRG evidencija za period januar- septembar prošle godine porastao na 86,8 odsto.

Hrapović smatra da je realno da Centar za autizam počne sa radom uskoro, s obzirom da je obezbijeđen prostor i kompletna oprema neophodna za funkcionisanje te ustanove i da se intenzivno radi na osposobljavanju kadra.

„Kadrovski problemi vezano za dječju psihijatriju prevaziđeni su angažmanom doktorke Zorice Barac, a u toku su i pregovori sa ljekarima iz Srbije , koji bi dva puta nedjeljno dolazili u kontinuitetu da bismo djeci pružili servise iz ove oblasti“, objasnio je ministar.

Kada je u pitanju nedostajući kadar za puno davanje servisa djeci s autizmom, Hrapovć je kazao da su na putu da problem riješe angažmanom sadašnjeg, postojećeg kadra i kadra koji postoji na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, prije svega psihologa, visokih meicinskih sestara i fizioterapeuta.

On je rekoa da je spreman program edukacije za dijagnostiku i ranu intervenciju u oblasti autističnog spektra koje će sačiniti doktori Milica Pejović Milovančević i Nirvana Pištoljević.

„Kadar koji se odnosi na fizikalnu medicinu već postoji, dakle imamo specijalistu fizikalne medicine i obučene fizioterapeute za rad sa djecom sa usporenim psihomotornim razvojem,tako da smatram da su dati rokovi realni“, rekao je Hrapović.

On je istakao da su preventivne aktivnosti najveći izazov pred Ministarstvom u ovoj godini.

Hrapović je kazao da će se raditi na snaženju skrining programa, prije svega radi prevencije i ranog dijagnostifikovanja karcinoma dojke, grlića materice i kolorektuma, ali i da će se ove godine baviti i akreditacijom zdravstvenih ustanova, koje će unijeti standardizovan pristup u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније