Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

14. 01. 2018. 13:10 >> 12:36
2

IZBACIVANJE IZ UPOTREBE

Dio klasičnih sijalica van prodaje od 1. jula

Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula ove godine, predviđeno je pravilnikom koji je donijelo Ministarstvo ekonomije.

Pravilnik o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva objavljen je u Službenom listu krajem prošle godine.

"Pravilnik je jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi Evropske unije (EU) koja sprovodi taj proces od 2012. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kada su u pitanju klasične sijalice sa žarnom niti, neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište onih snage 100 W i veće nakon 1. jula.

„Isto važi za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara naredne godine, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji“, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo je, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u prethodnom periodu donijelo 25 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti.

„S obzirom na broj pravilnika, kao i činjenicu da su namijenjeni sektorima domaćinstava i usluga i industrije, Ministarstvo planira da u narednom periodu preduzme određene aktivnosti na polju informisanja javnosti i privrede po tom pitanju“, dodaje se u saopštenju.

Kada su u pitanju propisi kojima se regulišu zahtjevi eko dizajna za proizvode koji su prvenstveno namijenjeni sektorima usluga i industrije, kao što su električni motori, pumpe, električna napajanja i ventilatori, novija praksa je pokazala da ti sektori već uveliko prate kretanja tehnologija na tržištu, zbog čega se ne očekuje da će doneseni pravilnici vlasnicima proizvesti veće obaveze.

„U procesu informisanja privrede o donesenim pravilnicima, ali i onim čija izrada je planirana u narednom periodu, Ministarstvo će preko Privredne komore (PKCG) uspostaviti kontinuiranu saradnju sa relevantnim subjektima“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, imajući u vidu da primjena propisa koji se odnosi na upotrebu klasičnih sijalica sa žarnom niti počinje sredinom ove godine, Ministarstvo će u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove raditi na uspostavljanju sistema kontrole primjene propisanih zahtjeva na tržištu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније