Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

15. 01. 2018. 15:16 >> 14:42

NOVAKOVIĆ SMATRA

Vlada ne želi razvijen NVO sektor

Strategija unaprijeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija (NVO) 2018-2020 nije odraz potreba nevladinog sektora u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Koalicije NVO - saradnjom do cilja.

 

Predsjednica Upravnog odbora Koalicije, Ana Novaković, rekla je da je riječ o još jednom dokumentu "koji je Vlada očigledno kreirala samo za sebe, i za potrebe štrikiranja svojih obaveza u procesu evropske integracije".

Ona je kazala da Strategija koja treba da podrži razvoj nevladinog sektora, ne sadrži nijednu mjeru osnaživanja kapaciteta nevladinih organizacija.

„To je jasan odgovor Vlade da njoj nisu potrebne razvijene NVO“, ocijenila je Novaković.

Strategija, prema njenim riječima, pokazuje da Vlada ne želi jako civilno drustvo, već se aktivnostima uglavnom planira osnaživanje kapaciteta državnih službenika za saradnju sa NVO.

„Ovakvim mjerama i ovakvim odnosom prema NVO, koje nemaju podršku da razvijaju svoje kapacitete, postavlja se pitanje sa kim će to Vlada, odnosno državni službenici uopšte sarađivati“, navela je Novaković.

Ona je ukazala da je od najmanje pet ključnih segmenata i predloga koji su tokom javne rasprave o nacrtu Strategije uputile NVO u cilju poboljšanja tog dokumenta, Vlada je prihvatila samo jedan - da Savjet za razvoj NVO ne bude integrisan u Savjet za reformu javne uprave.

Novaković je navela da je Vlada izbjegla da definiše politiku dodjele prostora i zemljišta u vlasništvu na korišćenje NVO.

Potreba da se ovo pitanje adekvatno uredi, te propišu jasni uslovi dodjele prostora i zemljišta za NVO, kako je dodala, prepoznata je i u Izvjestaju Evropske komisije (EK) za Crnu Goru iz 2016. godine.

Novaković je ukazala da se u tekstu Strategije samo ostavlja mogućnost da se to pitanje uredi, ali da takva konstatacija ne znači ništa kada nema svoj odraz u planu aktivnosti.

„Nedostatak transparentnih procedura u ovoj oblasti i dalje ostavlja otvoren prostor Vladi za diskreciono odlučivanje o tome kojoj će NVO ustupiti zemljište ili prostor, svakako u odnosnu na njihovu političku podobnost“, smatra Novaković.

Ona je podsjetila da je Vlada odbila predlog NVO o podsticanju razvoja socijalnog preduzetništva.

„U dokumentu nema čak ni mjera za izradu strateškog dokumenta u ovoj oblasti koji može pomoći da se ublaži najveći problem u Crnoj Gori- nezapošljenost-, kroz aktivnosti socijanih preduzeća“, dodala je Novaković.

Ona je rekla da, iako je EK u Izvještaju za Crnu Goru iz 2016. godine istakla da “izaziva zabrinutost i to da se nastavljaju kampanje blaćenja i pokušaji zastrašivanja određenih aktivista civilnog društva”, Vlada i dalje nema nijedan strateški odgovor na ovo pitanje.

Odnos Vlade prema razvoju nevladinog sektora, kako navodi Novaković, jasno se vidi i kroz finansijski segment dokumenta.

Od ukupno 34 aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom, iz budžeta će biti finansirana realizacija 12 aktivnosti, u iznosu od 12 hiljada eura.

„Suštinski, ovaj dokument će se realizovati uz finansijsku podršku EU Projekta Tehničke podrške, koji čak i nije projekat koji je obezbijedila Vlada Crne Gore“, objansila je Novaković.

Ovaj dokument, kako je rekla, pokazao je šta se dešava kada NVO ne učestvuju u procesu izrade propisa.

Novaković je kazala da Strategija predstavlja viđenje potreba razvoja civilnog društva iz ugla Vlade i ocijenila da to viđenje pokazuje ozbiljno neznanje o ključnim elemenata za razvoj civilnog društva a istovremeno i svjesno zaobilaženje pravih mjera koje suštinski mogu dorpinijeti radu i djelovanju NVO.

„Kao što smo i upozoravali tokom javne rasprave, ukoliko se ovaj dokument donese bez prihvatanja ključnih sugestija NVO, on neće pomoći dalji razvoj organizacija, već samo služiti Vladi za formalno izvještavanje prema međunarodnim akterima“, zaključila je Novaković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније