Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

16. 01. 2018. 08:22   >>  07:55 25

"AKCIJA GRUPE VJERNIKA"

Džomić: Peticija je klasična budalaština

Grupa vjernika pokrenula je juče peticiju za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve (SPC) nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori, prenose Dnevne novine.

Peticiju, koju je do sinoć potpisalo 715 građana, podržala je Crnogorska pravoslavna crkva CPC, dok predstavnici Mitropolije crnogorske-primorske poručuju da je riječ o “budalaštini”.

“Cetinjska mitropolija CPC daje punu podršku navedenoj inicijativi kao jednom od savremenih demokratskih metoda rješavanja pitanja od društvenog značaja”, poručuju iz CPC.

Svi kojima je na srcu Crna Gora, bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje, mogu da potpisuju peticiju, jer je to, kako navode, par ekselans državotvorno pitanje, od kojeg zavisi naš mir, stabilnost i svekoliki prosperitet.

“Trenutno razmatramo modele proširenja ove akcije potpisivanja, kao i pravne i formalne aspekte njenog daljeg procesuiranja i narednih dana izaći ćemo pred javnost sa prijedlozima i određenim rješenjima”, navodi se u saopštenju.

CPC je uvjerena da je, dodaju, došlo vrijeme da se Crna Gora suoči sa ovim pitanjem i da izvojuje još jednu istorijsku pobjedu, podržava svaku društvenu akciju koja ide ka tom cilju.

“Jer ovo je narod vičan borbama i pobjedama. Crnogorski narod je narod pobjednika, a ne gubitnika koji će ustuknuti pred neprijateljima svoje zemlje, ma kako se prevarno i osiono ponašali. Nama basta za državu boriti se i pobjeđivati”, zaključili su iz CPC.

Elektronska peticiju za ukidanje vlasništva SPC nad crnogorskim manastirima i crkvama, za koordinatora pravnog savjeta Mitropolije crnogorske-primorske Velibora Džomića “klasičan je primjer budalaštine kojem ne treba pridavati nikakvu pažnju”.

Naime, on je komentarišući peticiju Dnevnim novinama kazao da je riječ o pravnom pitanju koje se ne rješeva ni peticijama ni po medijima, već samo, kako je kazao, u skladu sa pravnim poretkom i zakonima jedne države.

“Smatram da je u pitanju klasičan primjer budalaštine. Svima je, osim pokretačima i potpisnicima te peticije, poznato da pravo svojine u modernim državama evropsko kontinentalnog tipa nije ni peticionaško ni medijsko nego pravno pitanje koje se rješava u skladu sa pravnim poretkom i zakonima jedne države. To samo oslikava jedno katastrofalno neznanje pokretača te glupe ideje s jedne strane, i s druge strane jednu stravičnu ideološko plemensku ostrašćenost protiv pravoslavne crkve i njene vjekovne imovine koju nikad niko, pa ni turski osmanski okupatori nisu negirali”, rekao je Džomić.

Ono što je vrlo ilustrativno, dodaje, jeste da je e-peticija “kako bi se u Crnoj Gori reklo već bačena na sprdnju jer je jedan od potpisnika Ante Pavelić odnosno neka osoba koja koristi to ime i prezime”.

“To dovoljno govori svakom pametnom čovjeku. Smatram da tome ne treba pridavati nikakvu pažnju. Mnogo je glupih i glupljih inicijativa od ove koju su slični pokretači do sada pokretali da bi mogla da se napravi čitava antologija glupih inicijativa koje su doživjele tužni i sumorni kraj kao što će to biti i sa ovom inicijativom”, zaključio je Džomić

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније