Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

16. 01. 2018. 09:43 >> 09:38
2

BERKULJAN DOPUNIO PRIJAVU

Fali i više od 14.475 eksponata

Radnik Narodnog muzeja Crne Gore Aleksandar Berkuljan podnio je tužilaštvu dopunu krivične prijave, koja se odnosi na nestanak muzejskih ekponata, koji su ušli u fondove Narodnog muzeja nakon 1962. godine. Berkuljan je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da je riječ o više od 14.475 nestalih eksponata.

Pobjeda je jutros objavila da crnogorskim muzejskim ustanovama i vjerskim objektima fali 14.475 eksponata, a ne 9.415 kako su to do skoro tvrdili predstavnici Ministarstva kulture, konstatujući samo brojku koja se pominje u izvještaju o projektu „Revalorizacija kulturnih dobara Crne Gore“ iz 2014. godine.

Osnovno tužilaštvo na Cetinju formiralo je ranije predmet povodom krivične prijave Aleksandra Berkuljana zbog nestanka 2.900 predmeta iz te ustanove. U međuvremenu Berkuljan je kaže tužilaštvu predao i dopunu krivične prijave.

„Aneks se odnosi na značajan broj predmeta, koji nijesu obuhvaćeni dokumentom Uprave za kulturna dobra i ne tiču se revalorizacije, već je riječ o predmetima koji su ušli u fondove Narodnog muzeja ušli nakon 1962. a za čiji nestanak postoje materijalni dokazi. Radi se o značajnom broju predmeta, ne bih sada da otkrivam brojku, koja pomjere granicu koje je utvrdila Uprava za kulturna dobra, ali i granicu koja je utvrđena nakon objavljivanja podataka koji su jutros osvanuli u Pobjedi“, kazao je Berkuljan.

U protekla tri mjeseca Berkuljan je kaže imao nekoliko razgovora sa tužiteljkom.

„Najvažnije je da su se pokrenuli javno mnjenje i istraživačko novinarstvo“, kazao je Berkuljan gostujući u Jutarnjem programu TVCG. „Priča o 2.900 je samo okvir", kaže Berkuljan.

On je naveo i da se proteklih mjeseci obraćao svim nadležnim institucijama, odgovor od Ministrastva kulture nije dobio. Berkuljan je saopštio i da je su pojedinici sigurno znali i ranije za nestanak značajnog broja predmeta.

„Ovaj aneks prijave proizilazi iz interne muzejske dokumentacije, još 2009. znalo se, ne za toliki broj predmeta, ali se znalo za značajan broj predmeta da nedostaju", kazao je Berkuljan i dodao da je priječ o predmetima koji ne pripadaju grupi koja je popisana 1962.

Berkuljan navodi i da se teško može govoriti o materijalnoj vrijednosti predmeta koji su nestali.

„Moja namjera je bila da se pokrene lanac odgovornosti, na svim nivoima. Ja se nisam bavio lopovima to neka utvrde nadležni", poručio je Berkuljan.

Poziva na očuvanje kulturne baštine.  „Ovo više nije moj problem, ovo je državni problem i neka se država tim bavi“, zaključio je Berkuljan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније