Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.V.

17. 01. 2018. 12:06 >> 12:58
3

AEM UPOZORAVA

Mediji da poštuju privatnost porodica žrtava

Elektronski mediji i portali prilikom izvještavanja o nesrećama ili porodičnim tragedijama, moraju poštovati pravo na privatnost porodice žrtava i drugih osoba koje su pogođene tim događajima, saopštili su iz Agencije za elektronske medije, navodeći da će sankcionisati sve elektronske medije koji prekrše standarde.

 

U elektronskim medijima, navode iz AEM-a, i publikacijama je zabranjeno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika i iznošenje pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta.

"Otkrivanjem indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika može se nanijeti šteta njihovom duševnom razvoju i ugrožavanju dostojanstva", kazali su oni.

Prema njihovim riječima, ne dovodeći u pitanje javni interes da se ukaže na opravdanost ili osnovanost učestalih apela za animiranje javnosti u svrhu obezbjeđenja pomoći ugroženim licima, kao i na ulogu ili angažovanje nadležnih institucija u rješavanju takvih slučajeva, posebno kad su uključeni maloljetnici, Agencija ne može opravdati otkrivanje indentiteta i pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života maloljetnika.

Zbog toga će, kako poručuju, sanikcionisati sve elektronske medije koji prekrše navedene standarde.

"Takođe, elektronski mediji i portali su dužni da dosljednom primjenom profesionalnih i etičkih standarda novinarskog kodeksa na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti i potrebu za iskazivanjem saosjećanja, uz eliminisanje rizika od senzacionalizma. Budući da svako narušavanje privatnosti mora biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima, apelujemo na elektronske medije i portale da poštuju pravo na privatnost porodice, koja je preživjela porodičnu tragediju gubitka člana porodice", zaključuju iz AEM-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније